Open top menu
Βrownies χωρίς ζάχαρη!/ Sugarfree brownies

Βrownies χωρίς ζάχαρη!/ Sugarfree brownies

Καλημέρα! Σήμερα είναι μια πάρα πολύ ζεστή μέρα!Και κανονικά θα έπρεπε τώρα να γράφω μια συνταγή για παγωτό ας πούμε, αλλά λέω να βάλετε εσείς το παγωτό κι εγώ ένα κομματάκι brownies χωρίς ζάχαρη! Επειδή λοιπόν τον τελευταίο καιρό ψάχνω για συνταγές που μπορούμε να κάνουμε χωρίς καθόλου ζάχαρη κι επειδή το είχα υπσχεθεί σε μια φίλη-που δεν πρέπει να τρώει ζάχαρη- έψαχνα τι μπορώ να κάνω…αλλά ούτε με υποκάστατο τύπου ζαχαρίνη, ή έχει ζάχαρη ή δεν έχει!
Υπάρχει το μέλι ως γνωστόν, σαν φυσικό γλυκαντικό, αλλά η παρουσία του σε μεγάλη ποσότητα σε κάνει να το καταλαβαίνεις και ειδικά όταν υπάρχει και σοκολάτα, αυτός ο συνδυασμός δεν αρέσει σε όλους! Βρήκα λοιπόν ότι υπάρχουν διάφορα φυσικά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι αγαύης(agave nectar, από ένα φυτό την αγαύη), το σιρόπι από χουρμάδες και κάτι τέτοια. Αυτά τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα αν τα βρούμε θα υπάρχουν σε βιολογικά μαγαζιά και φυσικά αρκετά ακριβούτσικα κλασικά! Εγώ χρησιμοποίησα σιρόπι από χουρμάδες, που είναι και πολύ υγιεινοί έτσι κι αλλιώς. Επίσης κάπου είδα ότι μπορεί να υπάρχει και σε μαγαζιά με Ασιατικά προϊόντα, γιατί συνήθως σε αυτές τις χώρες υπάρχουν χουρμάδες με το τσουβάλι!
Διάλεξα λοιπόν μια συνταγή brownies που είχα κάνει και παλιότερα, αλλά αντί για ζάχαρη έβαλα σιρόπι και αντί για βούτυρο, έβαλα αραβοσιτέλαιο(το ελαιόλαδο είναι πολύ βαρύ σε τέτοια συνταγή). Και λέω ας πειραματιστώ!
Λοιπόν πειραματίστηκα και το αποτέλεσμα πέτυχε ευτυχώς! καταλαβαίνεις βέβαια ότι δεν είναι πολύ γλυκό, αλλά οι χουρμάδες σου αφήνουν μια ιδιαίτερη γεύση. Επίσης λόγω απουσίας μαύρης ζάχαρης, δεν προκύπτει μαστιχωτό, αλλά και πάλι είναι σαν ωραίο μαλακό κεκάκι. Σκεφτείτε όμως πόσο λιγότερο ανθιυγιεινό είναι! Οι θερμίδες σίγουρα υπάρχουν, αλλά όχι τα αρνητικά όλα που προσφέρει η ζάχαρη η επεξεργασμένη.
Και είναι και πανεύκολο(ό,τι δεν έχει μίξερ για μένα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία!!)
Υλικά
125γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας, τεμαχισμένη
85γρ. αραβοσιτέλαιο
140γρ. σιρόπι από χουρμάδες
2 αυγά
3/4 κούπας αλεύρι
1κ.σ. κακάο
1κ.γ. μπέικιν
1 βανίλια
προαιρετικά ξηρούς καρπούς
1. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε τετράγωνο ταψάκι 20*20 (καλά και σε στρογγυλό δεν χάθηκε κι ο κόσμος!) Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
2. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
3. Ανακατεύουμε σε μπωλ το λάδι και το σιρόπι και ρίχνουμε την κουβερτούρα και ομογενοποιούμε.
4. Ρίχνουμε αλεύρι-κακάο-μπείκιν-βανίλια και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
5. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πάλι για να ομογενοποιηθούν.
6. Αν θέλουμε προσθέτουμε και φουντούκια, αμύγδαλα κτλ.
7. Ρίχνουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 22′ περίπου.
Athina Panou
Written by Athina Panou

15 Comment responses

  1. Avatar
    July 25, 2010

    Eυκολη,νοστιμη και διαιτιτικη!?!?!<br />Τελεια!!!:D

    Reply

  2. Avatar
    July 25, 2010

    Για σιρόπι από χουρμάδες δεν είχα ξανακούσει, αλλά με τη σοκολάτα η γεύση και το άρωμα του χουρμά, σίγουρα ταιριάζει!<br />Να σου προτείνω κάτι? (αν βέβαια δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ακόμα). Με φυσική σοκολατένια γεύση και υγιεινό, με λίγα λιπαρά αλλά σούπερ θρεπτικό είναι το χαρουπόμελο! Σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα μπορείς να βρεις επίσης και χαρουπάλευρο, που μοιάζει πάρα πολύ με κακάο!<

    Reply

  3. Avatar
    July 25, 2010

    Πρώτα απ&#39; όλα, όπως πάντα τέλεια παρουσίαση!<br />Πολύ καλή πρόταση και γι αυτούς που δεν τους αρέσουν τα πολύ γλυκά-γλυκά!

    Reply

  4. Avatar
    July 25, 2010

    Μπράβο μπράβο!!!! πολύ καλή συνταγή, ό,τι πρέπει γι&#39;αυτούς δεν τους αρέσουν τα πολύ γλυκά! :))

    Reply

  5. Avatar
    July 25, 2010

    glykoula m polla bravo kai eyge..ti allo na pw???<br />ma fysika tipota..afou kathe sou dimiourgia einai apsogi!!!einai oti kalytero i apousia zaxaris …apo logous kathara ygieinis kai eidika me siropi apo xourmades!!!!!<br />anypomonw gia tin epomeni sou syntagi…!!!!!<br />filakia polla!!!!

    Reply

  6. Avatar
    July 25, 2010

    αθηνα μου οτι πρεπει για γλυκο διαιτης!!! εγω εχω ακομη απο τα κουμ κουατ σου, που τα τρωω ενα ενα για να μη τελειωσουν!!!<br />καλη εβδομαδα!!!

    Reply

  7. Avatar
    July 25, 2010

    Τι ωραίο γλυκό και τι ωραίο blog!<br />Εγώ όταν δεν θέλω να βάλω ζάχαρη χρησιμοποιώ πετιμέζι για γλυκαντικό.Το φτιάχνω τέλη Αυγούστου από σταφύλια και είναι υγιεινό και νόστιμο.Διατηρείται όλο το χρόνο.

    Reply

  8. Avatar
    July 25, 2010

    Αθηνούλα δημιούργησες μιαν γευστική σοκολατένια συνταγή, υγιεινή και κατάλληλη για όσους έχουν πρόβλημα με την ζάχαρη!<br />Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    Reply

  9. Avatar
    July 26, 2010

    Βrownies χωρίς ζάχαρη = σα να λέμε αμαρτία χωρίς αμαρτία! χεχεχε 🙂

    Reply

  10. Avatar
    July 26, 2010

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή Αθηνά. Είναι ωραίο πράγμα να πειραματίζεσαι τελικά! Θα τα δοκιμάσω τα brownies να δω την διαφορά.<br />Μάγδα

    Reply

  11. Avatar
    July 26, 2010

    Καλησπέρα σας! Η ιδέα με το χαρουπόμελο και το πετιμέζι μου άρεσε πολύ! Τουλάχιστον μαθαίνουμε νέες εναλλακτικές! Και αυτά τα δύο βρίσκονται κ πιο εύκολα!<br />Πολλά φιλιά σε όλους!

    Reply

  12. Avatar
    July 27, 2010

    hello ζαχαρολουλουδένια μου , θα σου στέιλω πολύ σύντομα το βιβλίο ποίησης που κέρδισες στην Οκτανα !!!!! <br />μα πιο πολύ με τρελλαίνουν τα σκιτσα σου !!!!

    Reply

  13. Avatar
    July 27, 2010

    Αθηνά, έτρεξα για το σκίτσο σου το ξέρεις πόσο μου αρέσουν!!<br />Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, ψάχνω καιρό για εναλλακτικές προτάσεις γλυκαντικών, σκέφτομαι μάλιστα τι θα μπορούσα να βάλω σε μαρμελάδα χωρίς να χάνει όμως σε γεύση.

    Reply

  14. Avatar
    July 27, 2010

    Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω. Υπέροχα τα σκιτσάκια. Καλό βράδυ

    Reply

  15. Avatar
    July 28, 2010

    Επιτέλους και κάτι διαιτητικό!<br />Είμαι γλυκατζού μέχρι το κόκαλο και η συγκεκριμένη συνταγή ίσως με βοηθήσει να χάσω κανά γραμμάριο, χιχι<br />Thank you γλυκιά Αθηνά για το sharing!

    Reply

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.