Και ναι!Σε λιγότερο από δύο βδομάδες κάνω ανάρτηση!Αλλά πιστεύω ότι έχετε καταλάβει το λόγο…σας κάνω δίαιτα!Οπότε ένα γλυκάκι στις δύο βδομάδες δεν βλάπτει!! Για σήμερα λοιπόν ας κάνουμε μια παρασπονδία, όχι μεγάλη, αφού για να μη μου φωνάζουν όσοι δοκιμάζουν, σήμερα δεν έχει το μενού ούτε βούτυρα, ούτε χοληστερίνη! Επίσης αυτή τη στιγμή που γράφω, το γλυκό έχει φαγωθεί, μη σας πω και χωνευθεί! Μπαίνω στον πειρασμό να το ξαναφτιάξω, τώρα που γράφω , γι’ αυτό τελικά το computer είναι πολύ βλαβερό για την υγεία! Αν δεν καθόμουν να γράψω τώρα, δε θα το σκεφτόμουν ξανά…ok… αυτά τα γράφω μήπως και σας πείσω γιατί αργώ να γράψω! Αλλά όντως καμιά φορά το computer βλάπτει αρκετά…δεν ξέρω αν βλάπτει σαν το τσιγάρο (!), αλλά αφού δεν καπνίζω, μάλλον την έπαθα από το computer! Το καλό της υπόθεσης?…Αφού δεν πρέπει να κάθομαι πολύ στον υπολογιστή, άρα δεν φτιάχνω κάθε μέρα γλυκά για να ανεβάζω, άρα χάνουμε κανένα κιλό! Τέλεια δίαιτα λοιπόν η αποχή απ’ το pc!!!
Δεν σας κουράζω άλλο, πάω στη συνταγή (γιατί πολύ το λιβάνισα το θέμα!) και μετά να μην ξεχάσω το μπλογκοπαιχνίδι με τις “τσάντες των celebrities” που με είχαν προσκαλέσει φίλες! Τελευταία και καταιδρωμένη εγώ!
Γλυκό με χουρμάδες λοιπόν! Πιθανόν οι περισσότεροι να γνωρίζετε ότι είναι θρεπτικοί και συγκεκριμένα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου, ασβεστίου και φυτικών ινών. Δοκιμάστε τους λοιπόν και μέσα σε γλυκά ή μπισκότα!
Υλικά για ένα τσέρκι 22εκ.
100γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα τριμμένα στο μούλτι
150γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομματάκια
120γρ. αποξηραμένοι χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
115γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (κατά προτίμηση περασμένη από το μούλτι για 30′)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι με τσέρκι.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα τριμμένα αμύγδαλα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες. Αυτό ίσως σας φανεί λίγο δύσκολο, γιατί κολλάμε μεταξύ τους, αλλά δεν μας πειράζει!
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά την ζάχαρη μέχρι να δούμε ότι η μαρέγκα γίνεται γυαλιστερή και με κορυφούλες. Ρίχνουμε το αμύγδαλο-κουβερτούρα και στη συνέχεια τους χουρμάδες. Εδώ σταμάτησα το μίξερ και προσεχτικά με μια σπάτουλα τα ανακάτεψα ώστε να διαλυθούν λίγο οι χουρμάδες που ήταν κολλημένοι.
Ρίχνουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Όταν το βγάλουμε πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει και μετά να το ξεφορμάρουμε για να μη μας σπάσει.
Τώρα αν έχει και καμιά “ρωγμή” ή ” καθιζησούλα” (που πολύ τις φλερτάρω αν έχετε δει και παλιότερα..!) δεν μας πειράζει!
Ή θα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη από πάνω ή αφού έχετε αποφύγει την χοληστερίνη λόγω απουσίας κρόκων και βουτύρου, την ξανακερδίζετε με κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ!!!!
Για να μη σας παραπλανήσω, σας λέω ότι μόνο το κομμάτι που βλέπετε στη φωτογραφία φορτώθηκε με σαντιγύ! Τα υπόλοιπα καταναλώθηκαν στην light εκδοχή!!
(ΥΓ : Ξέχασα…η συνταγή είναι από αγγλικό βιβλίο που το έχω ξανααναφέρει, “Kitchen stories/ chocolate” )
Μμμ…!!! Τι τέλειο γλυκάκι είναι αυτό!!!!<br />φιλάκια!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.<br />ΕΝΑ ΓΛΥΚΑΚΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.ΚΑΙ ΤΙ ΓΛΥΚΟ!!!!!!!!!!!!
σήμερα τη γλύτωσα και δε θα φάω γλυκάκι, μιας και με τους χουρμάδες σε γλυκό δεν τα πηγαίνω καλά, όσο για την τσάντα, όσες τσέπες κι αν έχουν ποτέ δεν είναι αρκετές για μια γυναίκα
Γλυκάκι σούπερ αλλά και τσαντούλα αξιοθαύμαστη και χωράεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
Αχ Αθηνά μου να την είχα αυτή τη συνταγή παλιότερα δεν θα πετούσα τους χουρμάδες που τελικά δεν ήξερα τι να τους κάνω.<br />Φιλάκια
μμμ… σουπερ!! το γλυκακι σου!!φαινεται τελειοοο!!
Aθηνουλα ελπιζω να μην κουραστηκες πολυ σημερα με τα μαγειρεματα.Το γλυκο φαινεται φανταστικο,πολυ ιδιαιτερη συνταγη.Κριμα που το φαγατε ολο…. Λεω να επιχειρησω να το φτιαξω.Λες να τα καταφερω?Καλη νυχτα
pethaino gia xourmades!! Well done darling!
Ωραίο το γλυκάκι αν και δεν είμαι σίγουρη αν μου αρέσουν οι χουρμάδες.Πρέπει να είχα φάει πριν χρόνια και δεν θυμάμαι τη γεύση. Όσον αφορά του computer είμαι σίγουρη πως όλο αυτό το καθισό και η προσήλωση στην οθόνη δεν βοηθάει την υγεία μας, αλλά από το τσιγάρο σίγουρα είναι καλύτερο!
Super duper γλυκό!!!<br />Καλό μήναααα
Κερνάς; Μιαμ!
Πολύ ωραίο το σημερινό γλυκό! Αυτό θα γίνεται σαν light brownie, μάλλον. Δοκίμασέ το αν θες και με καρύδα, ταιριάζει τέλεια με τους χουρμάδες!<br />Χε, χε, νόμιζα μέχρι τώρα ότι μόνο εγώ ήμουν η τρελή που μάζευε κυπελάκια, ποτηράκια κτλ. από αυτά που αγοράζει στο δρόμο :))<br />Καλό μήνα κι από μένα και πολλά φιλιά!
Για όσους αρέσκονται στους ξηρούς καρπούς (όπως εγώ για παράδειγμα) τούτο το γλυκάκι πρέπει οπωσδήποτε να κάνει "clik" :-))
Αθηνούλα πανέμορφο φαίνεται.. Καλό μήνα…<br />Φιλάκια
Καλό μήνα Αθηνά ή μάλλον γλυκό μήνα!!!!!<br />πολύ ωραίο γλυκάκι, όπως πάντα άλλωστε…
Καλά Αθηνά φαίνεται τέλειο!!!!! Θα προσπαθήσω να το φτιάξω…
μπράβο σου Αθηνά , οι συνταγές σου είναι μια κ μια! ευκολό φαίνεται στην εκτέλεση ,μου θύμισες μια εποχή που ζούσε σχεδόν μόνο με χουρμαδες! θα προσπαθήσω κ εγω να το φτιάξω κάποια στιγμή!
Φαίνεται νοστιμότατο! Ευτυχώς που το φάγατε γιατί θα σου ζήταγα λίγο:))<br />Καλό μήνα!
Γιατί μου το κάνεις αυτό??? Προσπαθώ να χάσω κανένα κιλό, καί να.. πέφτω πάνω στο γλυκό!!!<br />πως να αντισταθεί κανείς , που μόνο απο την φωτογραφία θές να το φάς ΟΛΟ???Συγχαρητήρια, αψογο!!!!!<br />καλό μήνα
Σας ευχαριστώ! Αλλά όσοι είστε διστακτικοί στους χουρμάδες θα έλεγα να μην είστε!Δεν έχουν έντονη γεύση, οπότε δεν τους καταλαβαίνεις ιδιαίτερα! Επίσης η προσθήκη ινδοκάρυδου όπως λέει η Dark chef εννοείται ότι είναι πολύ καλή ιδέα!<br />Καλή εβδομάδα!
Οτιδήποτε έχει σοκολάτα είναι must για μένα. Οπότε το γλυκάκι είναι ότι πρέπει για καφεδάκι.
Μου αρέσει, μου αρέσει, μου αρέσει!!!<br />Καλά, η φωτογραφία…. μιλάει!<br />Καλή βδομάδα Αθηνούλα, φιλάκια!
Πω πω!!! θα το τσάκιζα ευχαρίστως!!! Χωρίς να σκεφτώ στιγμή τις θερμίδες ;)<br /><br /><br />Καλό μήνα!!!
Φαίνεται τέλειο!! Τι διάσταση έχει το τσέρκι?? Μπορώ να βάλω φουντούκι αντι για αμυγδαλο??
Καλησπέρα! Το τσέρκι είναι 22εκ(το γράφω στα υλικά!),αλλά και λίγο μεγαλύτερο πχ24εκ. δε θα πειράζει. Για τα φουντούκια σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα,το ίδιο θα γίνουν σκόνη, πιστεύω ότι η μόνη διαφορά θα έχει να κάνει με τη γεύση επειδή τα φουντούκια είναι πιο έντονα από τα αμύγδαλα!Αλλά τώρα μου έβαλες ιδέες,γιατί γενικά προτιμώ τα φουντούκια!!