Open top menu
Εύκολο σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά και παρουσίαση/ Eggless chocolate cake

Εύκολο σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά και παρουσίαση/ Eggless chocolate cake

Πέρασε μια βδομάδα πάλι, οπότε μου επιτρέπετε να κάνω μια παρασπονδία στη διατροφή(βλ.”δίαιτα”!)!
Βέβαια αυτό το εύκολο κέικ που δοκίμασα έγινε μετά από σχόλιο αναγνώστη στην προηγούμενη ανάρτηση, που ζήτησε ένα κέικ σοκολατένιο χωρίς αυγά γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους…και ένα χαρακτηριστικό μου είναι ότι αν μου ζητήσει κάποιος κάτι συγκεκριμένο, δεν γίνεται, θα μπω στην κουζίνα το συντομότερο δυνατόν και θα το φτιάξω! Για γλυκό μιλάω, αν μου ζητήσετε λεφτά, δε θα μπω στην τράπεζα να σας δώσω, είπαμε…!!!
Το όλο concept της σημερινής ανάρτησης βασικά είναι “πώς να παρουσιάσουμε ένα απλό σοκολατένιο κέικ(χωρίς αυγά πάντα, άρα δε θα έχει φουσκώσει πολύ) έτσι ώστε αυτοί που θα το φάνε, να το …φάνε πρώτα με τα μάτια!”
Επίσης επειδή έχει τύχει να δοκιμάσω σε ακριβά εστιατόρια, γλυκά παρουσιασμένα πολύ περίτεχνα, είπα να κάνω μια προσπάθεια με το κεκάκι μου που έχει υποστεί καθίζηση!(εε οι ορολογίες μηχανικού κολλάνε παντού!)
Έχουμε και λέμε συνοπτικά για να μη με βαρεθείτε!
1. Αν το κέικ μας λοιπόν έχει πάθει καθίζηση (έχει πέσει και έχει γίνει λεπτό και όχι φουσκωτό δηλαδή!), πολύ απλά κόβουμε κομματάκια και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και ωωωω έγινε σαν φουσκωτό!! Αυτό ακριβώς έχω κάνει στη φωτογραφία!
2. Είναι εμφανισιακά καλύτερο(χμ..πιο chic θα έλεγα!) να κοπεί σε λεπτά ορθογώνια κομματάκια και όχι τετράγωνα ή τρίγωνα.
3. Αν σερβίρουμε και παγωτό από πάνω επίσης θα έδειχνε πιο δημιουργικό αν δεν βάζαμε την κλασική στρογγυλή μπάλα παγωτού, αλλά με 2 κουτάλια σούπας δουλεύαμε με γρήγορες κινήσεις μικρή ποσότητα παγωτού ώστε να πάρει το σχήμα της καμπύλης των κουταλιών…σας φώτισα???Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω! Αλλά φαίνεται στο κοντινό πλάνο!
4. Μια παρουσίαση σε ορθογώνιο στενό πιάτο νομίζω δίνει έξτρα πόντους στο απλό κεκάκι μας! 
5. Και μια τελευταία χρωματιστή πινελιά, ένα χρωματιστό μακαρόν ίσως(τα δοκίμαζα πάλι γι’ αυτό και βρέθηκε εκεί!) ή και ένα σκέτο κλωναράκι βανίλιας πασπαλισμένο με λίγη άχνη και κακάο! 

Μετά το styling, γράφω και την εύκολη συνταγή!

Εύκολο σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά
Υλικά
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. μπέικιν
1κ.γ. σόδα
6 κ.σ. κακάο
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα ελαφρύ λάδι
1/4 κούπας γάλα
1/4 κούπας γιαούρτι
1/4 κούπας βραστό νερό με 1κ.γ. νεςκαφέ διαλυμένο
2 βανίλιες(ή 1κ.γ. άρωμα βανίλιας)
ξύσμα από μισό πορτοκάλι1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20εκ.
2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά.
3. Ρίχνουμε όλα τα υγρά ένα-ένα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη απλά να ομογενοποιηθούν, όχι παραπάνω!!
4. Ρίχνουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 30′.

  • Το κέικ θα είναι μαλακό μέσα. Μπορεί και να μην “κάτσει” απαραίτητα! Εγώ έκανα το λάθος και άνοιξα τον φούρνο στα 25′ επειδή είναι δυνατός και σκέφτηκα μήπως έχει γίνει, επειδή δεν λειτουργεί το φως και δεν βλέπω μέσα τι γίνεται..με το ένστικτο ψήνω! (Μη σας φανεί παράξενο…η κουζίνα δεν είναι ελληνική, γι αυτό και ψήνω σε βαθμούς F!)
  •  Επίσης αν δείτε τον καφέ και πείτε ότι δεν σας αρέσει, τελικά δεν αφήνει καμιά γεύση. Μάλλον καλύτερα, “κόβει” λίγο την αίσθηση της σόδας. Όπως επίσης και το ελάχιστο ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Το γιαούρτι το χρησιμοποιούν στη θέση των αυγών.
Athina Panou
Written by Athina Panou

24 Comment responses

  1. Avatar
    August 06, 2010

    Πολύ μου άρεσε! έχεις πουθενά πόσα γραμμάρια κάνει μία κούπα; να μην κάνω καμία καταστροφή!!!<br /><br />Φιλάκια, αγαπημένη μου φίλη!

    Reply

  2. Avatar
    August 06, 2010

    Ότι κι αν πω θα είναι λίγο!!!<br />Αθηνά μου είσαι τέλειος ζαχαροπλάστης!!!<br />Φιλάκια

    Reply

  3. Avatar
    August 06, 2010

    Veronica μου ευχαριστώ! Για το αλεύρι είναι στα 140γρ., για τη ζάχαρη βγαίνου τα 3/4 στα 150γρ. και για τα υγρά η 1 κούπα είναι 250ml, για το γάλα είναι περίπου 60γρ.,το γιαούρτι πρέπει να βγαίνει 2κουταλιές σούπας, το νερό υπολόγισέ το κι αυτό 60γρ…..ή αν έχεις μια κούπα μέτρησε 250ml νερό και με βάση αυτή μέτρησε τα άλλα(1/2, 1/4 κτλ). Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα!<br /><br />κ.Ξανθή ευχαριστώ,

    Reply

  4. Avatar
    August 06, 2010

    πολυ γελασα αθηνα μου με την καθιζηση που επαθε το κεικ!!! εγω το παθαινω συχνα!!!<br />φαινεται λαχταριστο!!!

    Reply

  5. Avatar
    August 06, 2010

    γλυκάκι που το αγαπά ιδιαίτερα η κόρη μου, μου έφερε μια παρόμοια συνταγή πριν 2 περίπου χρόνια, διότι μπράουνις και σοκολατόπιτες που τις λατρεύει δεν φτιάχναμε συχνά, μήπως και γλυτώσουμε καμιά θερμίδα, έτσι μου βρήκε μια συνταγή με λιγότερα υλικά μήπως και με πείσει να της φτιάχνω το αγαπημένο της γλυκάκι συχνότερα, <br /><br />τώρα έτσι και δει και την παρουσίαση σου, στα μάτια θα με κοιτά

    Reply

  6. Avatar
    August 06, 2010

    Νiceeeeeeeee!!!!! ;-)<br />Συγχαρητήρια κοριτσάκι :))<br />Μάκιααααααααααα<br />Καλό ΣΚ

    Reply

  7. Avatar
    August 06, 2010

    Αν δεν το ομολογούσες, δεν θα την καταλάβαινε κανείς νομίζω την καθίζηση :)<br />Ωραία και η περιγραφή της παρουσίασης εκτός από τη συνταγή, για τις φωτογραφίες βοηθάει και μια καλή ψηφιακή βέβαια!<br />Το σησαμέλαιο νομίζω ότι είναι το καλύτερο πάντως για τα γλυκά, λόγω του υπέροχου αρώματος που έχει.<br />Φιλιά και καλό Σ/Κ!

    Reply

  8. Avatar
    August 06, 2010

    Τι να πω για το γλυκό , τι να πω για την παρουσίαση! Είσαι φοβερή!

    Reply

  9. Avatar
    August 06, 2010

    Λοιπόν στην όψη μου θυμίζει brownies.Και είναι σαφώς υγιεινότερο.Είναι το ίδιο νόστιμο;Και τα brownies λένε ότι προκύψανε όταν μια νοικοκυρά ξέχασε να βάλει φουσκωτικό.Μόνο που αυτή ξέχασε το μπέικιν όχι τα αυγά 🙂

    Reply

  10. Avatar
    August 07, 2010

    Tέλειο κεκάκι, τα αυγά δεν τα πολυκάνω κέφι, οπότε κουτί μου ήρθε η συνταγούλα!

    Reply

  11. Avatar
    August 07, 2010

    με αβγά ή χωρίς αβγά καθόλου δεν μας χαλάει..<br />άψογη η παρουσίαση…<br />η αρχιτεκτονική περιγραφή δε…το κάτι άλλο…<br />καλό σου Σ/Κ..

    Reply

  12. Avatar
    August 09, 2010

    Αθηνα γειά στα χεράκια σου!!! Είσαι απίθανη!

    Reply

  13. Avatar
    August 09, 2010

    γιαμ γιαμ!!ποια καθίζηση καλέ???τέλειο φαίνεται!!!

    Reply

  14. Avatar
    August 09, 2010

    ω!!! ευχαριστώ πολύ και για την έρευνα και για την ανάρτηση… θα το δοκιμάσουμε αύριο κι όλας.

    Reply

  15. Avatar
    August 11, 2010

    όνειρο η παρουσίασή σου Αθηνούλα μου !!!!!!!<br /><br />φιλια πολλά

    Reply

  16. Avatar
    August 11, 2010

    Τέλειο food styling!!!!!! &#39;Ολα τα γλυκάκια σου είναι πειρασμοί…………

    Reply

  17. Avatar
    August 15, 2010

    Αν και καθυστερημένα(λόγω κάποιων δυσκολιών ιντερνετ αλλά και …θάλασσας!)να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια!<br />Γαστερόπληξ ευχαριστώ για την ορολογία!Αν και ξέρω Γαλλικά, αυτή μου ξέφυγε!!Συμπτωματικά αφού μου το είπες το βρήκα και σε ξένο site την γαλλική λέξη γραμμένη!!<br /><br />Dark chef μου, πρέπει να έχεις δίκιο για το σησαμέλαιο!Επιπλέον η ψηφιακή βοηθάει,αλλά αν δεν έβρισκα

    Reply

  18. Avatar
    July 07, 2011

    htannn telioo pragmatika katapliktikooo …!!!!&lt;33333333333333333…!!!:):)):):)/….!!!!

    Reply

  19. Avatar
    October 06, 2011

    anti gia σησαμέλαιο?isws vitam? georgia

    Reply

  20. Avatar
    October 12, 2011

    georgia μπορείς καταρχήν να βάλεις ηλιέλαιο που δεν έχει έντονη γεύση(τελευταία το χρησιμοποιώ σε τέτοια γλυκά) αλλά και το βιτάμ θα είναι μια χαρά.Υπολόγισε το μισό πακέτο βιτάμ,να το λιώσεις αλλά να μην καεί.καλή επιτυχία! (μη βάλεις soft,αλλά το πακέτο)

    Reply

  21. Avatar
    December 02, 2011

    γινεται αντι για γαλα να βαλουμε νουνου εβαπορε?

    Reply

  22. Avatar
    December 02, 2011

    Καλημέρα φίλη/ε μου, για το γάλα εβαπορέ αν βάλεις θα πρέπει να το αραιώσεις με νερό. Δηλαδή στο 1/4 κούπας, 1/8 γάλα και 1/8 νερό.<br />Πιστεύω ότι δε θα επηρεάσει τη γεύση, γιατί το έχω κάνει κι εγώ σε άλλα κέικ!

    Reply

  23. Avatar
    January 15, 2012

    Πολύ ωραίο πράγματι. Βέβαια εγω έκανα τη βλακεια και δεν έβαλα λαδοκολλα απλώς βουτυρωσα τη φορμα και μου κόλλησε.Οποτε μη το δοκιμασετε έτσι.Ευχαριστώ πολύ

    Reply

  24. Avatar
    January 15, 2012

    Α ξέχασα να πω οτι το έκανα με βιταμ αντι για λάδι και ήταν εκπληκτικό

    Reply

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.