Open top menu
Κέικ σοκολάτας με λικέρ αμαρέτο Disaronno

Κέικ σοκολάτας με λικέρ αμαρέτο Disaronno

Η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούσα να πιάσει λίγο κρύο για να φτιάξω ένα σοκολατένιο κέικ…ψέμματα…για να βάλω τα μποτάκια μου επιτέλους και να νιώσω λίγα εκατοστά ψηλότερη (αφήστε την ασφάλεια που μου προσφέρουν σε σχέση με τις καλοκαιρινές σαγονιάρες που με έχουν διευκολύνει μερικές φορές…να φάω σαβούρα, τουλάχιστον δεν ήταν κανένας μπροστά -φιουυ- και  δεν καταγράφτηκε ποτέ σε βιντεάκι να το δείτε στο youtube-ξανά φιουυ-, οπότε μέχρι τώρα την έχω γλιτώσει…βέβαια τώρα μου ήρθαν κι άλλες φορές στο μυαλό μου που έπεσα οπότε βγάζω το συμπέρασμα ότι μάλλον δεν φταίνε οι σαγιονάρες…αλλά ναι φυσικά μη μου πείτε ότι δεν έχει συμβεί και σε εσάς, απλά αυτή τη στιγμή κρύβεστε πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας και δεν σας βλέπω. 
Οπότε εφόσον δεν βλέπει ο ένας τον άλλο, θα πρέπει να σας πω ότι όταν κάθομαι στον υπολογιστή το βράδυ και γράφω, αφού έχω ανοίξει κι ένα σωρό παράθυρα (μαμά στον υπολογιστή εννοώ) και χαζεύω παράλληλα spoilers για τις σειρές που βλέπω (κι επειδή έγινα ρεζίλι μια φορά παραπάνω με τις τούμπες, δε θα γίνω και δεύτερη λέγοντας σας ποιες είναι…οι πάρα πάρα πολύ κοντινοί μου ξέρουν και μου φτάνει το μπουρου μπουρου…χμμ λες κι αυτοί βλέπουν εξαιρετικές, τεσπα τι να λέμε τώρα), παράλληλα μ’ αρέσει να χαλαρώνω πίνοντας κάποιο λικέρ γιατί αν έπινα καφέ θα ήμουν εδώ μέχρι το πρωί. Συγκεκριμένα για το Αμαρέτο (Disaronno) έχουμε να κάνουμε με μεγάλη αγάπη εδώ και χρόνια (μετά τα σχολικά εννοώ φυσικά) η οποία αφού ξεκίνησε σαν ένα κλασικό αμαρέτο-πορτοκάλι (στα φοιτητικά χρόνια, με την κολλητή μου είχαμε γίνει γραφικές να το παραγγέλνουμε τις περισσότερες φορές) κατέληξε σε αμαρέτο-σοκολάτα…στα γλυκά! 
Ξεχωριστή γεύση πικραμύγδαλο που αναβαθμίζει πάρα πολλά γλυκά και είναι διαπιστωμένο ότι αρέσει στους περισσότερους. Αρκετές φορές αν θέλω να αρωματίσω ένα παντεσπάνι ή κέικ για μια τούρτα, απλά το βρέχω με πινέλο με αμαρέτο, χωρίς να φτιάξω σιρόπι και δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση. 
Αυτή τη φορά όμως ήθελα να το χρησιμοποιήσω μέσα σε κέικ όχι σε μικρή ποσότητα(πχ 1-2 κ.σ.) αλλά αντικατέστησα μέρος από το γάλα και έτσι αύξησα το λικέρ.
Εντάξει…υπέροχο άρωμα και φυσικά εξαιρετικός συνδυασμός με τη σοκολάτα! Και κάτι που έχω γράψει και για άλλο λικέρ παλιότερα, είναι ότι καταλαβαίνεις την εκλεπτυσμένη ποιότητα του ποτού στο γλυκό που θα πάρεις κι ας μην έχεις γνώσεις στα ποτά.
 
βήμα βήμα χάρη στο νέο Nokia Lumia 1020!
Τις τελευταίες φορές όπως θα παρατηρήσατε για να μην έχετε δικαιολογία ότι δε θα φτιάξετε αυτό που σας προτείνω, βάζω και τα βήματα! Και αυτό γίνεται χάρη στην ευκολία του κινητού, γιατί αν έπρεπε να μεταφέρω και τη μηχανή μέσα στην κουζίνα δε θα έφευγα ποτέ (επίσης ο πρώτος μου φακός είχε αποκτήσει κι ένα στρώμα κόκκων από αλεύρια, άχνες κτλ και δε θα ήθελα να έχουν και οι υπόλοιποι την ίδια μοίρα!). Οπότε με το καινούριο κινητό -όταν δεν το ξεχνάω, δείξτε συμπάθεια- θα έχω πανεύκολα και τα βήματα!
 
Υλικά για δύο φόρμες ορθογώνιες(περίπου 24*11εκ) ή μία στρογγυλή(με τρύπα) διαμέτρου 26-28εκ.
 
170γρ. κουβερτούρα (περιεκτ. σε κακάο 53-55%)
350γρ. αλεύρι
2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
220γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ. ζάχαρη 
150γρ. καστανή ζάχαρη
4 αυγά
90γρ. λικέρ αμαρέτο Disaronno
70γρ. γάλα
 
1. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε ή στρώνουμε λαδόκολλα.
2. Ανάβουμε το φούρνο 170 βαθμούς αέρα (ή 180 αντιστάσεις).
3. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
4. Χτυπάμε το μαλακωμένο βούτυρο με τα δύο είδη ζάχαρης στο μίξερ για 4-5′ και αρχίζουμε να ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά.
5. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, συνεχίζουμε το χτύπημα να ομογενοποιηθεί.
6. Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ για να μην πιτσιλάει.
7. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα αλευριού (όπου έχουμε προσθέσει το μπέικιν και το αλάτι).
8. Συνεχίζουμε με το γάλα και με το υπόλοιπο αλεύρι.
9. Μοιράζουμε στις δύο φόρμες ή κατευθείαν στη μια και ψήνουμε για 50-60′ αναλόγως το φούρνο. Τσεκάρουμε γύρω στα 50′ με μια οδοντογλυφίδα αν βγαίνει καθαρή ή όχι. Επιπλέον προφανώς η μια φόρμα θέλει περισσότερη ώρα από τις δυο όπου έχει μοιραστεί το μείγμα.
 
Γλάσο σοκολάτας (γκανάς):
120γρ. κουβερτούρα (περιεκτ. σε κακάο 53-55%)
100γρ. κρέμα γάλακτος
 
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίζει να βράζει την αποσύρουμε και τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα. Αφήνουμε 1′ και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.
Μπορούμε να βάλουμε το γλάσο στο ψυγείο τόσο μέχρι να πήξει ελαφρά ώστε να μπορούμε να το βάλουμε πάνω στα κέικ χωρίς να τρέχει.
Athina Panou
Written by Athina Panou

12 Comment responses

  1. Avatar
    October 09, 2013

    Καλημέρα<br />Τι ωραίο το κέικ σου!!!

    Reply

  2. Avatar
    October 09, 2013

    Τρελαίνομαι με την προσθήκη λικέρ στα γλυκάκια, εννοώ σε μεγάλη δόση. Και μην φανταστείς, στην καθημερινότητα ούτε μπύρα δεν πίνω..Ομως το άρωμα από το λικέρ βγάζει μια διαφορετικότητα και πάντα δισταζα να κάνω αυτό που έκανες δηλ να αντικαταστήσω μέρος των υγρών.<br />Μάλλον θα το τολμήσω…<br /><br />ΥΓ Πριν λίγο καιρό στην Πλακα μία κοπέλα έτσι όπως καθόταν και έπινε τον καφέ της και γέλαγε

    Reply

  3. Avatar
    October 09, 2013

    Πολύ καλο!!

    Reply

  4. Avatar
    October 09, 2013

    Τι ωραία ιδέα να συνδυάσεις τις δυο αυτές γεύσεις! Φαίνεται φανταστικό κέικ, αγαπημένο σοκολατένιο αλλά σε έκδοση για ενήλικες ;)<br /><br />Σαγιονάρα = ραντεβού με το πάτωμα. Μόλις πριν 2-3 εβδομάδες η havaiana μου με έστειλε κουτρουβαλώντας στις σκάλες, ευτυχώς όχι με το κεφάλι… Όσο για τις σειρές, εγώ θα ομολογήσω δημοσίως ότι βλέπω μέχρι κ το Sleepy Hollow, γκραν χαζομάρα με διαβόλους που

    Reply

  5. Avatar
    October 09, 2013

    Αθηνά μου καλημέρα! Υπέροχο το κέικ! Τα λικέρ πραγματικά απογειώνουν το άρωμά τους! Και το αμαρέτο είναι από τα αγαπημένα μου, όπως και το grand marnier…<br />Για τις πτώσεις… άσε! Όταν μου συμβεί γελάω τόσο πολύ, που δεν μπορώ να σηκωθώ:)<br />Φιλάκια

    Reply

  6. Avatar
    October 09, 2013

    Το κέικ φαίνεται φανταστικό, πολύ αφράτο και μοσχοβολιστό! <br />Μην αγχώνεσαι με τις πτώσεις, συμβαίνουν σε όλους!

    Reply

  7. Avatar
    October 09, 2013

    Αχ κοριτσάκι μου ωραία συνταγή θα την φτιάξω αύριο κιόλας με το μικρό μου βοηθό,σε φιλώ πολύ πολύ!

    Reply

  8. Avatar
    October 09, 2013

    Με ανακουφίζετε που συμμερίζεστε τις πτώσεις! Τουλάχιστον δεν ήμουν αυτή στην Πλάκα, θα το θυμόμουν!

    Reply

  9. Avatar
    October 10, 2013

    Hello,<br /><br />We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you can share your recipes with us at <a href="http://ipinrecipes.com/&quot; rel="nofollow">http://ipinrecipes.com/ </a> A Community for food bloggers and food lovers. Simply register your food blog with us and start pinning your recipes directly from your blog. No need to crop or edit your images and your recipes will be

    Reply

  10. Avatar
    October 11, 2013

    Αχ βρε Αθηνά, μ&#39; έχεις τρελλάνει! Πόσες συνταγές σου θα αντιγράφω και θα εκτελώ πια;;; Κουράστηκα η γυναίκα! Κάτσε να πάρω μιαν ανάσα βρε παιδί!

    Reply

  11. Avatar
    October 11, 2013

    Πω πω, κολασμένο το κέικ σου, Αθηνά! Μπορώ να έχω διπλό κομμάτι;;; Μη σου πω τριπλό… ;-)<br />υ.γ. Να ήξερες πόσες τούμπες έχω φάει εγώ με όλα τα είδη πατούμενου…

    Reply

  12. Avatar
    October 15, 2013

    Kατ&#39; αρχήν δεν είσαι η μονη που πέφτει Αθηνούλα :)<br />Join the club!!<br />Εφαγα μια σαβούρδα κάτω από το σπίτι μου ξεγυρισμένη. Ηρθε και με μάζεψε ο ψιλικατζής απέναντι…ρεζίλι έγινα. Ελεγα ότι έφταιγαν οι πλατφόρμες (τρομάρα μου) αλλα τελικά και με φλατ εχω φόβο..χιχι..<br /><br />Το κεκάκι σου πλούσιο σε άρωμα και γεύση. Εχω Disarono και μου έδωσες ωραία ιδέα.<br /><br />Φιλιά πολλά

    Reply

<