Open top menu
Μιλφέιγ με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμέλα/Mille-feuille

Μιλφέιγ με κρέμα ζαχαροπλαστικής και καραμέλα/Mille-feuille

Οι μέρες περνάνε και είναι γεμάτες μαγειρική, αρώματα από το φούρνο, γεύσεις, χρώματα…Τουλάχιστον όσοι με παρακολουθείτε στο facebook τα βλέπετε, αλλά και για όσους δεν έχουν σιγά σιγά θα τα ανεβάζω όλα εδώ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχω γεμίσει και το λαπτοπ με φακελάκια και φωτογραφίες και έχω τον αδερφό  μου να μου φωνάζει πώς γέμισα έτσι την επιφάνεια εργασίας..αλλά τι να κάνω κι εγώ!
Η πιο πρόσφατη όμορφη εμπειρία ήταν το σεμινάριο με τα cupcakes που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι σε όλες τις κοπέλες που συμμετείχαν και αφιέρωσαν το πρωινό τους στη ζαχαροπλαστική αυτή εμπειρία και με εμπιστεύτηκαν! Χάρηκα πάρα πολύ που τις γνώρισα και που περάσαμε δημιουργικά αυτές τις ώρες!
Αυτό που μ’αρέσει περισσότερο είναι να μπορώ να δώσω κάτι από αυτή την αγάπη που έχω για τη ζαχαροπλαστική, την αγάπη γι αυτό που θα αναμείξεις μέσα σε ένα μπολ, γι’ αυτό που θα σκύψεις και θα δεις να φουσκώνει από το πορτάκι του φούρνου, γι’ αυτό που θα μυρίσεις ανοίγοντας ένα κουτί με τα δικά σου γλυκά…και γι’ αυτό που θα δεις στα μάτια των άλλων όταν τα δοκιμάσουν. 
Όταν μια κοπέλα σήμερα μου έστειλε φωτογραφία από τα cupcakes που έκανε ενώ ήταν η πρώτη της φορά…αν έχω καταφέρει να το πετύχω αυτό, ναι για μένα είναι χαρά…εξάλλου η χαρά κρύβεται σε μικρές στιγμές και ο καθένας ορίζει τις στιγμές του αυτές…όπως επίσης χαρά κρύβεται και σε ένα κουταλάκι καραμέλας! Γιατί κάπως πρέπει να πάω και στη συνταγή!
Ένα πλούσιο γλυκό και στο μάτι και σε θερμίδες, ναι…αλλά η φιλοσοφία είναι ότι δεν φτιάχνουμε κάθε μέρα γλυκά, οπότε μπορούμε να τα απολαμβάνουμε κατά διαστήματα…δηλαδή κάθε δεύτερη μέρα! (Θα ‘θελα!)
Πάρτε μια έτοιμη σφολιάτα, δεν χάλασε και ο κόσμος, φτιάξτε τα όλα από την προηγούμενη μέρα και την επόμενη συναρμολογήστε και απολαύστε το μιλφέιγ στο τραπέζι σας με τους δικούς σας ή προσφέρετε το σαν δώρο σε φίλους. Θα σας λατρέψουν!
Υλικά για κρέμα ζαχαροπλαστικής(συνταγή Παρλιάρου)
350 γρ. φρέσκο γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
3 κρόκοι αβγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. εσάνς βανίλια
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με την κρέμα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το μείγμα με το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. 
Όταν έχει κρυώσει η κρέμα και θέλουμε να στήσουμε το μιλφέιγ, την αφρατεύουμε χτυπώντας την στο μίξερ προσθέτοντας 4-5 κ.γ. καραμέλα να ομογενοποιηθεί (Αν θέλουμε να γίνουμε λίγο υπερβολικοί, προσθέτουμε και 3-4 κ.γ. παραπάνω!). Αν έχουμε μίξερ με εξάρτημα φτερό, το χρησιμοποιούμε, αλλιώς με το μίξερ χειρός.
 
Υλικά για σως καραμέλας
(συνταγή από βιβλίο The Perfect Scoop, David Lebovitz):
200γρ. ζάχαρη
300γρ. κρέμα γάλακτος(35% λιπ.)
7κ.σ. νερό
Ζεσταίνουμε αρχικά σε μπρίκι την κρέμα γάλακτος. Θέλουμε να είναι μέτρια ζεστή , όχι να βράσει. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ρίχνουμε την ζάχαρη και από πάνω το νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Περιμένουμε να αρχίσει να ζεσταίνεται η ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου.
Παρακολουθούμε τη ζάχαρη να αρχίσει να βράσει και να καραμελώνει. Μπορούμε να κουνήσουμε το κατσαρολάκι 1-2 φορές. Βλέπουμε ότι αρχίζει να αλλάζει χρώμα προς το χρυσό και πολύ γρήγορα πάει να σκουρύνει. Πρέπει να αποσύρουμε το κατσαρολάκι πριν σκουρύνει πολύ γιατί θα καεί και θα είναι πικρή. Αποσύρουμε λοιπόν και ρίχνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας παράλληλα πολύ γρήγορα με έναν αυγοδάρτη, με προσοχή γιατί εκείνη τη στιγμή φουσκώνει το μείγμα! Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μισή κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ξαναβάζουμε στο μάτι για 1-2’ και μετά αποσύρουμε. Θα δούμε ότι η σως είναι ρευστή αλλά να μη μας ανησυχεί γιατί όταν θα κρυώσει στο ψυγείο θα πήξει!
Ρίχνουμε τη σως σε βαζάκι (μπορεί να χρειαστεί ένα βαζάκι ή δύο μικρότερα χωρητικότητας περίπου 250ml) και το αφήνουμε να κρυώσει, μετά κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο.
Χρειάζεται ένα βράδυ να πήξει ώστε να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Διατηρείται περίπου 2 βδομάδες στο ψυγείο.
Σφολιάτα:
1 φύλλο έτοιμο σφολιάτας
 
Χωρίζουμε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου(θα χρειαστούμε δύο για να χωρέσουν και τα τρία κομμάτια), μ’ ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170οC για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να τρίβεται η σφολιάτα. Γυρνάμε τη σφολιάτα, πιέζουμε να φύγει ο αέρας (προσεχτικά με μια σχάρα ή ένα ταψάκι στο μήκος των τεμαχίων) και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα έως ότου τρίβεται η σφολιάτα.
Όταν θέλουμε να συναρμολογήσουμε το γλυκό, τοποθετούμε το ένα κομμάτι σφολιάτα σε ένα πιάτο, απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη σφολιάτα, κρέμα, σφολιάτα. Πασπαλίζουμε με άχνη.
Athina Panou
Written by Athina Panou

8 Comment responses

  1. Avatar
    April 04, 2013

    Αχ Θεούλη μου, τι βλέπουν τα ματάκια μου, καταπληκτικό το γλυκό Αθηνά, υπέροχο styling και βέβαια πεντανόστιμη συνταγή!<br />Φιλάκια πολλά πολλά, απολαμβάνω κ εγώ την επιτυχία σου! &lt;3

    Reply

  2. Avatar
    April 04, 2013

    Μια εικόνα, χίλιες λεξεις;;;<br />ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !!!<br />Χίλια μπράβο και σε ακόμη μεγαλύτερες ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!!!<br /><br /> Ευχαριστώ δεν θα πάρω cupcake.<br />Κέρδισα το βιβλίο σου, που έχει μέσα πολλά cupcakes!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    Reply

  3. Avatar
    April 04, 2013

    θα δοκιμαστεί ελπίζω αυτό το Σαββατοκύριακο!! Δεν υπόσχομαι ότι θα φτιάξω την κρέμα μόνη μου γιατί δεν έχω μίξερ (ακόμη…) ούτε την καραμέλα τώρα που το σκέφτομαι γιατί δεν έχω κατσαρόλα με χοντρό πάτο…θα πειραματιστώ όμως και ελπίζω ότι θα πετύχει!! Φιλιά!!

    Reply

  4. Avatar
    April 05, 2013

    Χορταίνει το μάτι, χαίρεται ο ουρανίσκος, ευφραίνεται κι ο στόμαχος!!!Αυτές είναι ομορφιές!

    Reply

  5. Avatar
    April 05, 2013

    ΣΟΥΠΕΡ θα το χαρακτήριζα Αθηνά μου.<br /><br />Πολύ θα ήθελα να ήμουν &quot;αποδέκτης&quot; ενός καλοφτιαγμένου τέτοιου γλυκού, επειδή μίλησες για δώρα :-)) <br /><br />Καλή σου μέρα και καλό ΣΚ.

    Reply

  6. Avatar
    April 05, 2013

    Η καραμελένια κρέμα φαίνεται σούπερ!<br />Και θα κάνει ωραία αντίθεση με την τραγανή σφολιάτα!

    Reply

  7. Avatar
    April 05, 2013

    Οι αναρτήσεις σου με κάνουν να εύχομαι να ήταν βρώσιμη η οθόνη μου! Τι γλυκό πάλι!

    Reply

  8. Avatar
    April 06, 2013

    Το αγαπημένο μου γλυκό,Αθηνά,υπέροχα συναρμολογημένο και λαχταριστό!!! Καλό Σ/Κ, ΧΟ

    Reply

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.