Στο χθεσινό ποστ, λοιπόν βάλαμε τα κεκάκια με τα οποία διασκέδασε ο μικρός μας φίλος και σήμερα βάζουμε και τα μπισκοτάκια λεμονιού, που φτιάξαμε επίσης και ο μικρούλης βούτηξε μερικά για δικά του!!
Βρήκα μια συνταγή στο διαδίκτυο για μπισκότα χωρίς γλουτένη( στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλείς τέτοιες συνταγές, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό), γιατί περιέχει διάφορα είδη αλευριού, εκτός από το κλασικό λευκό που ξέρουμε, είχα πάει και σε μαγαζί με βιολογικά και έτυχε να πάρω αλεύρι αμάρανθου, οπότε τη δοκίμασα και βγήκε μια χαρά!
Μπισκοτάκια βουτύρου με άρωμα λεμονιού(χωρίς γλουτένη)
115γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 2 λεμόνια
2κ.σ. χυμό λεμονιού
1 βανίλια
135 γρ. ρυζάλευρο
40γρ. άνθος αραβοσίτου
20γρ. αλεύρι αμάρανθου
20γρ. αμύγδαλα τριμμένα σε σκόνη
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνει κρέμα (με ξύλινη κουτάλα το έκανα) και προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό και τη βανίλια. Ρίχνουμε όλα τα στερεά και ανακατεύουμε για να σχηματιστεί μια ζύμη(ζυμώνουμε και με το χέρι μας…με γάντι καλύτερα!).
Φτιάχνουμε 2 μικρά ρολάκια (κυλιδρικό σχήμα), τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε 3-4 ώρες στο ψυγείο(εγώ άφησα όλη τη νύχτα).
Όταν είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε, κόβουμε σε φετούλες (πάχος λίγο λιγότερο από το πάχος το δαχτύλου μας), τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε 10′ στους 175 βαθμούς(όχι παραπάνω γιατί αρπάζουν εύκολα).
Αφού κρυώσουν τα κυλάμε σε ζάχαρη άχνη, σαν τους κουραμπιέδες! Στην ουσία είναι σαν κουραμπιεδάκια με γεύση λεμονιού. Βγαίνουν αν θυμάμαι καλά 30-40 μικρού μεγέθους.
Επίσης φτιάχνονται κανονικότατα και αν αντικαταστήσουμε το ρυζάλευρο και τον αμάρανθο με κανονικό αλεύρι στις ίδιες ποσότητες.
(Βρήκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Αμάρανθο εδώ)
Καληνύχτα!!
Αθηνά πολύ ωραία,έφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα κάτι ανάλογα και πριν τα ψήσω τους έκανα μαι μικρή εσοχή στο πάνω μέρος που τη γέμισα με διάφορα είδη μαρμελάδας (άλλη στο καθένα ) κι όταν ψήθηκαν τους έβαλα τη ζάχαρη.Έγιναν ανάρπαστα<br />Καληνύχτα!!
Καλά λέω εγώ ότι είσαστε πειρασμός!
πολύ ωραία ιδέα μπράβο
Μπράβο σας… όχι μόνο είναι υγιεινά (το πάθος μου!), όχι μόνο βοηθάνε όσους έχουνε δυσανεξία στην γλουτένη, όχι μόνο τα υλικά σας είναι άριστα, πρέπει να ήτανε και πολύ νόστιμα… congratulations!!!
Tι τέλεια που είναι!!!!<br /><br />Μπορούμε να τα φτιάξουμε και με κανονικό αλεύρι;
Πολύ ωραία τα μπισκοτάκια, με καφεδάκι και καλή παρέα θα είναι απίθανα!!!!
εάν βάλω μόνο ρυζάλευρο και παραλείπτω αμάρανθο και ανθος αραβοσίτου θα βγούν καλά? <br />πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!!<br /><br />λυδία
τέλεια Αθηνούλα μου !!! φοβερα φαίνονται και η παρουσίασή σου εξίσου υπέροχη !!!<br /><br />καλή σου μέρα
Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Και με κανονικό αλεύρι φαντάζομαι θα γίνεται, ή όχι;
Ξανθή μου, πολύ ωραία ιδέα!Θα την κάνω!<br />Κική προσπαθούμε να ανεβάσουμε το ζάχαρο!!<br />Taste Advisor ευχαριστώ!<br />Eleni εκτιμώ ιδιαιτέρως αυτά που λες γιατί είσαι πιο ειδική!<br />Αλεξάνδρα μου και big mama γίνονται κανονικά αν αντικαταστήσουμε την ποσότητα ρυζάλευρου και αμάρανθου με αλεύρι.Το άνθος αραβοσίτου είναι το κλασσικό φακελάκι Γιώτης. Δοκίμασα και μια εκδοχή με αλεύρι αντί
Αχ τα λιγούρευτηκα τώρα!!Στείλτε μου μερικά πλιιιιζ! Είναι υπέροχα:)
ευχραριστώ! θα τα δοκιμάσω και θα γράψω εντυπώσεις.<br /><br />λυδία
Περίσσεψε κανένα για το καφεδάκι μου ;;;<br />θαυμάσια φαίνονται!
Tελεια φαίνονται Αθηνά μου.<br />Και πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή . Μπράβο 🙂
Αθηνά μου ,την Κυριακή η Αριάδνη είχε πικνικ σαν αξιωματικός στα πουλάκια τω Οδηγών . Συνάντησε λοιπόν μια δύσκολία με δυο μικρούλια που έπρεπε να φάνε σάντουιτς και γλυκά χωρίς γλουτένη !!! Πέρασε εύκολα γιατί ανέλαβε η μανούλα τους το δικό τους φαγητό με ειδικό αλεύρι όπως ακριβώς το περιέγραψες . Τώρα πια έχομε την δική σου συνταγή thanks
Magda, Betty, Marion σας ευχαριστώ!Ελπίζω κάποια στιγμή να σας κεράσω και από κοντά!Γιατί η οθόνη είναι φάτε μάτια ψάρια!!<br />Μarilise πολύ χαίρομαι που θα σας φανεί χρήσιμη η συνταγή!Και πολύ μ'αρεσε αυτό που κάνει η κόρη σου!Ψάχνω και για άλλες τέτοιες συνταγές και θα φροντίσω να ανεβάσω μόλις τις δοκιμάσω!Αν και νομίζω σε όλους θα μας έκανε καλό να τρώμε τέτοια!<br />Φιλιά!