Open top menu
Ρολό κολοκύθας με κρέμα cheesecake – αποτέλεσμα κλήρωσης – πρόσκληση για παρουσίαση Cookies στην Καλαμάτα!

Ρολό κολοκύθας με κρέμα cheesecake – αποτέλεσμα κλήρωσης – πρόσκληση για παρουσίαση Cookies στην Καλαμάτα!

Ξεκινάω την εβδομάδα με μια γλυκιά γεύση από κολοκύθα και κρέμα cheesecake! Βέβαια σχεδόν μπήκα στο mood Χριστουγέννων μια και ετοίμαζα συνταγές και φωτογραφίσεις για το τεύχους του περιοδικού Καλά Μαγειρέματα και έτσι μύρισε το σπίτι γιορτινά αρώματα! Τώρα όμως ξαναβγαίνω από το κλίμα αυτό και μπαίνω σε mood παρουσιάσεων αφού ξεκινάνε για το βιβλίο Cookies! 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνω στην κουζίνα και ψήνω συνεχώς μπισκότα!
Η πρώτη παρουσίαση ξεκινάει από την Καλαμάτα!  Έχω πάει και πέρυσι για τα Cupcakes και θα χαρώ πολύ να δω όσους γνώρισα αλλά και νέους φίλους!
Μαζί μου θα είναι και η Στέλλα, η δημιουργός του πολύ γνωστού site www.sintagespareas.gr και είναι μεγάλη μου χαρά που δέχτηκε όταν της το ζήτησα, μια και από το site της ξεκίνησα κι εγώ να μαθαίνω μαγειρική πριν μερικά χρόνια! Να σας ενημερώσω μάλιστα ότι στο forum του site τρέχει και διαγωνισμός για δύο αντίτυπα του βιβλίου!
Οπότε περιμένω τους φίλους και φίλες από Καλαμάτα την Παρασκευή να τα πούμε από κοντά, να δείξω τιπς και ιδέες διακόσμησης και φυσικά να κεράσω μπισκότα!
Κι επειδή καθυστέρησα την κλήρωση για το διαγωνισμό με την ατομική καφετιέρα για εσπρέσο, μη φωνάζετε το κάνω τώρα! Όταν λέμε δεν πήρα ανάσα από τα ψησίματα, το εννοώ κυριολεκτικά!
Οι έγκυρες συμμετοχές από τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση ήταν 73 (κάποια ήταν διπλά και αφαιρέθηκαν…γιατί δεν προσέχετε όταν στέλνετε το μήνυμα ότι σας γράφει ότι θα εμφανιστεί μόλις πάρει έγκριση από τον διαχειριστή?! δεν εμφανίζονται αμέσως για αποφυγή spam κτλ!)
Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμμετοχές και σύντομα θα γίνει κι άλλος διαγωνισμός για να έχουν κι άλλοι τη δυνατότητα να κερδίσουν! 
Η τυχερή από την κλήρωση με το νούμερο 29 είναι η Maria Mas! Συγχαρητήρια Μαρία, ετοιμάσου να φτιάχνεις το εσπρεσάκι σου! Θα ενημερωθείς και  με email.
Και όποιος θέλει διαβάζει και τη συνταγή για το ρολό με κολοκύθα και κρέμα cheesecake! Έχω ξετρελαθεί με την κολοκύθα, κάνω σούπες αλλά είπα να φτιάξω κι ένα γλυκό!
Υλικά για ένα ταψί 25*35εκ (περίπου):
 
100 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 (ή 1) κ.γ. τζίντζερ (σκόνη)
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
250 γρ. πουρές κολοκύθας
1 κ.γ. χυμός λεμόνι
 
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα (ή 180 αντιστάσεις) και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 25*35 εκ. περίπου. Αν το ταψί είναι μεγαλύτερο κόβουμε τη λαδόκολλα στο προηγούμενο μέγεθος.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα, κόβουμε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στο μπλέντερ και κάνουμε πουρέ. Ζυγίζουμε αυτόν τον πουρέ και παίρνουμε τα 250γρ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, σόδα, κανέλα, τζίντζερ, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ, το λεμόνι, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού κοσκινίζοντάς το και ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις.
Ρίχνουμε το μείγμα στη λαδόκολλα ισιώνοντάς το με τη σπάτουλα και ψήνουμε για 20′ περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο, κοσκινίζουμε λίγη άχνη πάνω του, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μια πετσέτα και φορώντας γάντια φούρνου(να μην καούμε) αναποδογυρίζουμε το ταψί.
Οπότε αφού γυρίσαμε το παντεσπάνι, ξεκολλάμε προσεχτικά τη λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε και στη συνέχεια με τη βοήθεια της πετσέτας και της νέας λαδόκολλας το γυρνάμε σιγά σιγά σε ρολό (από τη μεγάλη πλευρά). Όπως είναι τυλιγμένο και με την πετσέτα, το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
 
Υλικά για κρέμα:
 
300γρ τυρί κρέμα
2 κουτ. σούπας άχνη
100γρ. κρέμα γάλακτος(35% λιπ.), κρύα από το ψυγείο
2 κ.γ. εσάνς βανίλιας (αν έχετε φυσική βανίλια ακόμα καλύτερα)
 
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την άχνη και βανίλια και ρίχνουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος μέχρι το μείγμα να σφίξει σε κρέμα.
Το αφήνουμε περίπου 30′ στο ψυγείο.
 
Μόλις το ρολό έχει κρυώσει το ξετυλίγουμε προσεχτικά. Δε θα ξετυλιχτεί ολόκληρο σε ευθεία προφανώς, θα κρατάει το σχήμα του ρολού. Απλώνουμε την κρέμα με κουτάλι ή σπάτουλα και τυλίγουμε ξανά. Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη.
 
Σημείωση:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μασκαρπόνε αντί για τυρί κρέμα.
Η φυσική βανίλια μέσα στην κρέμα κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση. Αν δεν βρείτε εκχύλισμα, μπορείτε να βάλετε και σποράκια από 1-2 λοβούς φυσικής βανίλιας.
Το παντεσπάνι έχει ζουμερή υφή λόγω του πουρέ κολοκύθας.
Δεν πρέπει να απλωθεί σε μεγαλύτερη διάσταση γιατί θα λεπτύνει και θα ψηθεί περισσότερο, οπότε και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει στο τύλιγμα.
Athina Panou
Written by Athina Panou

10 Comment responses

  1. Avatar
    November 18, 2013

    Γιούπι!!!!! Πρώτη φορά κερδίζω σε διαγωνισμό 🙂 Ευχαριστώ πολύ γλυκιά Αθηνούλα! Ο κορμός….θεϊκός (as expected)..θα τον έχω στα υπ&#39; όψην για τα γλυκίσματα των εορτών. <br />Σε φιλώ και σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφο δωράκι!

    Reply

  2. Avatar
    November 18, 2013

    Συγχαρητήρια στην νικήτρια!<br />Ο κορμός φαίνεται super και θα τον κάνω το συντομότερο! <br />Πολλά φιλιά

    Reply

  3. Avatar
    November 18, 2013

    Ειναι πανεμορφο!<br /><br />http://beautyfollower.blogspot.gr/

    Reply

  4. Avatar
    November 18, 2013

    Έχω δισταγμούς σχετικά με τη κολοκύθα γιατί δεν την έχωχ χρησιμοποιήσει σχεδόν ποτέ. Αλλά τη κρέμα (ειδικά με μασκαρπόνε μέσα) θα τη τιμήσω σε σοκολατένιο παντεσπάνι :)<br />Συγχαρητήρια και στη νικήτρια!!!<br />Φιλιά!

    Reply

  5. Avatar
    November 18, 2013

    Καλησπέρα!Εγώ μπορεί να μην κέρδισα, αλλά η συνταγή του κορμού είναι μια καλή αποζημίωση!Φιλιά!!!

    Reply

  6. Avatar
    November 18, 2013

    Θα τα πούμε από κοντά Αθηνά! Όσοι μπορείτε ελάτε την Παρασκευή, δεν λέει να χάσετε μπισκότα από τα χεράκια της Αθηνάς!

    Reply

  7. Avatar
    November 18, 2013

    Τρομερή εμφάνιση έχει ο κορμός! Πολλά φιλιά και καλή επιτυχία!

    Reply

  8. Avatar
    November 18, 2013

    Την Παρασκευή!! Δε θα το χάσω!! Λατρεύω cookies και εγω και τα τέκνα μου ή μάλλον πιο πολύ εκείνα! Φιλια!!♥

    Reply

  9. Avatar
    November 20, 2013

    Συγχαρητήρια στη Μαρία.<br /><br />Πολύ ωραίος ο κορμός.<br />Το παντεσπάνι με την κολοκύθα θα είναι πολύ ωραίο.<br /><br />καλή επιτυχία στην Καλαμάτα :)<br /><br />Φιλιά πολλα

    Reply

  10. Avatar
    November 20, 2013

    Συγχαριτήρια στη Μαρία !<br /><br />Πολύ ωραίος ο κορμός. Και το παντεσπανι με την κολοκύθα σουπερ.Κι εμένα μ αρέσει η κολοκυθα Αθηνά μου<br /><br />Καλή επιτυχία στην Καλαμάτα<br /><br />Φιλιά πολλα

    Reply

<