Open top menu
Τούρτα μους πορτοκάλι και μους σοκολάτας σε βάση από φιστίκι αιγίνης

Τούρτα μους πορτοκάλι και μους σοκολάτας σε βάση από φιστίκι αιγίνης

Πριν μια βδομάδα είχε γενέθλια ο αδερφός μου και ήθελα να φτιάξω μια ιδιαίτερη τούρτα. Ιδιαίτερη για μένα σημαίνει να σκεφτείς τι αρέσει στο άτομο για το οποίο προορίζεται και να φροντίσεις να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα στο μυαλό μου τον συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι!Εντάξει είμαι τυχερή, γιατί το ίδιο αρέσει και σε μένα! Σκεφτόμουν όμως κάτι αέρινο θα το έλεγα, όχι βαριές σοκολάτες(εξάλλου ακόμα η ζέστη κρατάει..και λιώνουμε), όχι κρέμες παχιές,σιρόπια κτλ…  και καταλήγω σε μους ανάλαφρη που λιώνει στο στόμα και το άρωμα του πορτοκαλιού με την καθαρή γεύση σοκολάτας ξυπνάει τον ουρανίσκο…
Αυτό που ψάχνω είναι κάτι γαλλικό(πολλοί θα ξέρετε το κώλυμα μου, οπότε δεν με παρεξηγείτε!), κάτι που να μη σε λιγώνει και ετσι ανατρέχω στη συνταγή μους drambuie(του Παρλιάρου, που ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ) και λέω θα αντικαταστήσω με λικέρ grand marnier(που έψαχνα παντού και δεν το έβρισκα και ευτυχώς μου το έφεραν φίλοι…αλήθεια γιατί έγινε δυσεύρετο?ή εγώ δεν ψάχνω καλά?!), ξύσμα πορτοκαλιού…τι στο καλό, δε θα έχει ελαφριά γεύση πορτοκάλι? Και ευτυχώς είχε! Η τούρτα που προέκυψε ήταν ακριβώς αυτό που αναζητούσα! Κι ευτυχώς που δεν έχουμε κάθε μέρα γενέθλια, γιατί θα την έφτιαχνα συνέχεια!
Και εδώ λέω να κάνω το κήρυγμά μου! 🙂 🙂 🙂 Αξίζει να μπείτε στη διαδικασία να κάνετε μια τέτοια τούρτα μια φορά. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά αν το κάνετε θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο και το κυριότερο το αποτέλεσμα θα σας γεμίσει με ικανοποίηση και περηφάνια ότι δημιουργήσατε κάτι τόσο ιδιαίτερο από εντελώς απλά υλικά! Η ισορροπία των γεύσεων σε αυτές τις μους δικαιώνει και δεν συγκρίνεται με κανένα φακελάκι έτοιμο που προσθέτεις γάλα. Όπως επίσης και η διαφορετική βάση που ξεφεύγει από το κλασικό σφουγγαρένιο παντεσπάνι(το οποίο εννοείται το φτιάχνω κι εγώ σε άλλες περιπτώσεις) είναι μια νόστιμη και ιδιαίτερη εναλλακτική (εντωμεταξύ αυτή δεν θέλει καν μίξερ, απλά ανακάτεμα).
Ok αρκετά είπα…για σήμερα!Next time θα σκεφτώ άλλα επιχειρήματα!

Υλικά για τη βάση:
80γρ. φιστίκι αιγίνης σε σκόνη
60γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
50γρ. ζάχαρη άχνη
70γρ. λευκή σοκολάτα
50γρ. κρέμα γάλακτος(35%)
10γρ. κορν φλάουρ
2 ασπράδια

Λιώνουμε σε μπεν-μαρί τη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε σε μπολ τις σκόνες των ξηρών καρπών, την άχνη,το κορν φλάουρ,την κρέμα γάλακτος, τα απράδια και προσθέτουμε και την λευκή σοκολάτα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς(αέρα).
Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης σε ταψί, σε πάχος 1εκ. και ψήνουμε στους 170βαθμούς για 15′ περίπου.Θα δούμε θα ροδίσει στις άκρες.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και μετά κόβουμε με ένα στρογγυλό τσέρκι έναν πάτο.



Υλικά για μους σοκολάτα:
200γρ. κουβερτούρα 55%κακάο
180γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπ.
200γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε τα 180γρ. κρέμας γάλακτος και πριν πάρει βράση τη ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό και μετά ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης για να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε να κατέβει η θερμοκρασία και όταν δούμε ότι είναι σχετικά χλιαρή προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που χτυπήσαμε σε μορφή γιαουρτιού(πριν γίνει σαντιγύ). Αφήνουμε στο ψυγείο.

Υλικά για μους πορτοκαλιού:

8 κρόκοι αυγών
125γρ.ζάχαρη
500γρ.κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
60γρ.λικέρ Grand marnier
φύλλα ζελατίνας 10γρ. (6φύλλα από τα μικρά του σούπερ μάρκετ σε κίτρινη συσκευασία)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
1. Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε μπωλ με κρύο νερό(βοηθάει να βάλουμε και παγάκια).
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή(σαν γιαούρτι) και την κρατάμε στο ψυγείο. Αυτό το κάνουμε αν είμαστε μόνοι μας στην κουζίνα και έχουμε ένα μίξερ.
3. Σε μπεν μαρί χτυπάμε συνεχώς τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα (είναι το σημείο που πιάνεται το χέρι).
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μίγμα στο κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας σταδιακά το λικέρ μέχρι το μείγμα να δέσει και να κρυώσει.Προσθέτουμε και το ξύσμα.
5. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα λιώνουμε σε κατσαρολάκι με ένα φλιτζανάκι νερό. Ρίχνουμε αυτό στο κάδο του μίξερ και αφού ενσωματωθεί σταματάμε το χτύπημα.
6. Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα κι ανακατεύουμε απαλά.

 Συναρμολόγηση:
Τοποθετούμε σε ένα τσέρκι το στρογγυλό πάτο που κόψαμε. Ρίχνουμε την μους σοκολάτας που θα έχει σφίξει ελαφριά στο ψυγείο και στη συνέχεια τη μους πορτοκάλι. Αν δούμε ότι η μους σοκολάτας δεν έχει σφίξει, αφήνουμε στο ψυγείο και μετά προσθέτουμε τη μους πορτοκάλι. 
Για διακόσμηση μπορούμε να πασπαλίσουμε ελάχιστο κακάο σε μια πλευρά(εγώ είπα να πειραματιστώ λίγο με την καραμέλα,αλλά και χωρίς αυτή τρώγεται άνετα!)


Athina Panou
Written by Athina Panou

19 Comment responses

  1. Avatar
    September 15, 2011

    Μμμ… θέλω τόσο πολύ να την φάω! Και σκέφτηκα να την φτιάξω… γίνεται να την δοκιμάσω πρώτα να δώ αν μ΄αρέσει;;;;)χιχιχι! Κερασέ με πρώτα και μετά υπόσχομαι να κάτσω σπίτι να την φτιάξω και να κάνω μια κουζίνα άνω κάτω!

    Reply

  2. Avatar
    September 15, 2011

    Αυτή δεν είναι φωτογραφία είναι η ίδια η κόλαση κι ο παράδεισος μαζί!!!το λέω εγώ που δεν τρώω γλυκά και δεν το λέω για να σε κολακέψω το ξέρεις.<br />Κι επειδή κάτι θα έχουμε κι εμείς σε λίγο καιρό με τι να σε εξαγοράσω να την φτιάξεις;;<br />Φιλάκια πολλά πολλά.

    Reply

  3. Avatar
    September 15, 2011

    Σοκολάτα με πορτοκάλι… τι αγαπημένος συνδυασμός! Η βάση με ενθουσίασε, ακούγεται πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα! <br />Το μόνο που -ας πούμε- με προβληματίζει είναι <br />τα αρκετούτσικα αυγά που περιέχονται στη μους πορτοκαλιού…<br />Εμφανισιακά πανέμορφο, μπράβο σου!

    Reply

  4. Avatar
    September 15, 2011

    ΠΕΘΑΙΝΩΩΩΩΩΩ!!!!!

    Reply

  5. Avatar
    September 15, 2011

    Ελεοςςςςς!!!!! Αν και οι τουρτες δεν ειναι οι αγαπημενες μου, πορτοκαλι με σοκολατα και φυστικι??? Μ&#39;επεισες!!! Ισως…καποτε…το τολμησω!!<br />Φιλια και καλο μεσημερι!

    Reply

  6. Avatar
    September 15, 2011

    Καταπληκτική η τούρτα σου!! να χαίρεσαι τον αδελφό σου!!! Τώρα που το σκέφτομαι είναι η ώρα να πειραματιστώ με τα γλυκά…καιρό να πάρω και τα κατάλληλα εργαλεία…Πρέπει να με μάθεις να φτιάχνω την καραμέλα! τρελαίνομαι!!! Φιλάκια!!!

    Reply

  7. Avatar
    September 15, 2011

    Δεν υπάρχει… και είμαι και στην δουλειά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply

  8. Avatar
    September 15, 2011

    Μπράβο βρε Αθηνά και για την εκτέλεση (που διαβάζεται εξαιρετική) αλλά και για την σκέψη ως προς το οικείο πρόσωπο.

    Reply

  9. Avatar
    September 15, 2011

    Donkey μου, αν δεν βολεύεσαι μόνο με πίτσα άντε να το σκεφτώ και για την τούρτα!<br />κ.Ξανθή επειδή δεν τρώτε θα πρέπει να σας την κάνω μήπως σας πείσω!<br />Ερμιόνη μου έχεις δίκιο έτσι όπως το λες αλλά είναι ένα θέμα εύκολα παρεξηγίσιμο,δηλαδή η τούρτα είναι άνετα για 12άτομα, οπότε θεωρητικά αν φας ένα κομμάτι δεν υπάρχει πρόβλημα!(για την παστερίωση έχω ξαναγράψει, εφόσον κάνουμε αυτό με το

    Reply

  10. Avatar
    September 15, 2011

    ωραία ζωγραφιά ψηλέ.<br />ΔΚ

    Reply

  11. Avatar
    September 15, 2011

    Καλά, πέρα από τη γεύση που μόνο στην σκέψη μου τρέχουν τα σάλια, η τούρτα σου είναι πανέμορφη!! Είμαι σίγουρη ότι ο αδερφός σου έμεινε ικανοποιημένος και με το παραπάνω. Και όντως δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να περιποιείσαι τους αγαπημένους σου.<br />Φιλάκια Αθηνά

    Reply

  12. Avatar
    September 15, 2011

    Αθηνά ακόμη και σε μένα που δεν ειμαι γλυκατζού, όποτε επισκέπτομαι το blog σου σκέφτομαι να αναθεωρήσω.. Αγαπημένος ο συνδυασμός πορτοκάλι σοκολάτα και η φωτογράφιση φανταστική. Να τα καθιερώσεις τα σκιτσάκια ειναι τέλεια και Χρονια πολλά για τον αδερφό σου!<br />φιλάκια

    Reply

  13. Avatar
    September 16, 2011

    Καταπληκτικη φαινεται… κι εμενα μ αρεσει ο συνδυασμος σοκολατα πορτοκαλι!<br />Χρονια Πολλα για τον αδερφουλη σου!

    Reply

  14. Avatar
    September 16, 2011

    Mια λέξη θα πω μόνο….ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ!!!

    Reply

  15. Avatar
    September 18, 2011

    Να χαίρεσαι τον αδερφούλη!!!<br />Η τούρτα σου για άλλη μια φορά υπέροχη, δεν θα ζητήσω κομματάκι γιατί δεν μου φτάνει, θα την φτιάξω να την φάμε ολόκληρη.<br />Καλή εβδομάδα<br />Φιλάκια

    Reply

  16. Avatar
    September 20, 2011

    Αθηνούλα καλημέρα :)<br />Αποθέωση !!!!<br />Συζητούσα χθες με τη maria mas. για το πόσο ξεχωριστές, φροντισμένες και γουστόζικες είναι οι αναρτήσεις σου και μου είπε ότι &quot;και μόνο το μπλοκάκι με τα σχέδια να έβαζες και καμιά φωτογραφία, θα ήταν σούπερ!!&quot;.<br />Εμένα πάλι μου αρέσουν ιδιαίτερα και οι λήψεις σου, γιαυτό έρχομαι και ξανάρχομαι και τις χαζεύω :)<br />Γενικά μας αρέσουν όλα

    Reply

  17. Avatar
    September 20, 2011

    Ευχομαι μια καλη χαμογελαστη εβδομαδα με τα λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα και καλο φθινοπωρο.Η τουρτα τελεια!!!!!!!να χαιρεσαι τον αδερφο σου.

    Reply

  18. Avatar
    September 25, 2011

    Παιδιά σας ευχαριστώ και για τις ευχές για τον αδερφούλη μου!Και χαίρομαι που σας αρέσουν και τα σκιτσάκια!

    Reply

  19. Avatar
    December 05, 2012

    Επειδή καιρό τώρα έχω στο μυαλό μου τη συγκεκριμένη τούρτα (φαίνεται πεντανόστιμη!),και τελικά θα τη φτιάξω εντός ολίγων ημερών, ήθελα να ρωτήσω πόσα εκατοστά περίπου πρέπει να είναι η διάμετρος του τσέρκι για να βγει στο επιθυμητό ύψος η τούρτα; (έχω ρυθμιζόμενο τσέρκι). Επίσης, σκέφτομαι να αντικαταστήσω το Grand marnier με λικέρ κουμ κουάτ που έχω-ελπίζω να μη χάσει σε γεύση!

    Reply

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.