Open top menu
Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα

Να ‘μαι κι εγώ! Όπως θα καταλάβατε έλειψα λόγω διακοπών(αν με παρακολουθείτε στο instagram ή facebook μάλλον θα το είδατε!) και είπα να εμφανιστώ σήμερα που είναι και του Αγίου Φανουρίου! Έτσι για το καλό έφτιαξα και την φανουρόπιτά μου, βέβαια δεν πρόλαβα να την ανεβάσω χθες  αλλά μπορείτε να τη φτιάξετε όποτε θέλετε (και τώρα προλαβαίνετε!).
Και πώς να μην την φτιάξω αφού κοντά στο σπίτι μου υπάρχει εκκλησάκι του Αγ.Φανουρίου?! Και φυσικά γέλασα σήμερα όταν μια κυρία ήρθε από άλλη εκκλησία γιατί έμαθε ότι εδώ φέρνουν πολλές φανουρόπιτες και παραλίγο να κόψει από τις καινούριες που περίμεναν στο τραπέζι(είναι η δεύτερη φουρνιά των αργοπορημένων) και βιαζόταν κιόλας!
Επίσης θυμάμαι κάθε φορά και το ίδιο και η φίλη μου η Σ. πριν μερικά καλοκαίρια που βρισκόμασταν σε νησί και χάσαμε κάτι γυαλιά (μαύρα γυαλιά που σφηνώθηκαν σε μαύρο κάθισμα αυτοκινήτου) και αφού τους έπεισα ότι θα τα βρούμε λόγω της ημέρας και τα βρήκαμε, μετά ψάχναμε βραδιάτικα σε μίνι μάρκετ υλικά για να την φτιάξουμε…εε κάθε χρόνο καταντήσαμε γραφικές να το λέμε!
Ελπίζω να περάσατε ένα όμορφο καλοκαίρι, το οποίο δεν τελείωσε ακόμα για όσους θέλουν να εύχονται καλό χειμώνα, εντάξει?! Όσο για μένα έχω πολλά να μοιραστώ μαζί σας μέσα στο επόμενο διάστημα! Σιγά σιγά όμως, γιατί προς το παρόν “ξεπακετάρω”, πλυντήρια κτλ όλα αυτά τα ωραία!

Υλικά για ένα ταψάκι διαμέτρου 23εκ.

190γρ. λάδι (ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο)
240γρ. χυμός πορτοκάλι (περίπου 2-3 πορτοκάλια)
25γρ. κονιάκ
200γρ. ζάχαρη
100γρ. σταφίδες
100γρ. καρύδια
390γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1κ.γ. σόδα
1-2κ.γ. κανέλα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψάκι, το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο και μετά το βγάζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Διαφορετικά μπορούμε να στρώσουμε και λαδόκολλα.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170-175 βαθμούς (αέρα).
 
Τρίβουμε τα καρύδια (ανάλογα με τα γούστα μας είτε σκόνη είτε πιο χονδροκομμένα) και αν θέλουμε μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ.
 
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη 3-4′ και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι (προσέχουμε γιατί πιτσιλάει). Στραγγίζουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε το κονιάκ μέσα. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη σόδα και την κανέλα και τα ρίχνουμε μέσα στο υγρό μείγμα. Χτυπάμε με το μίξερ τόσο όσο να ομογενοποιηθεί, όχι περισσότερο. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κατά προτίμηση.
Ρίχνουμε στο ταψάκι και ψήνουμε για 50′ περίπου(στα 40′ μπορούμε να κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ελέγχουμε μετά από 10′ με οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς αφήνουμε λίγο ακόμα).
 
Σημειώσεις:
– Αν έχετε μεγαλύτερο ταψάκι, θα βγει πιο χαμηλό και άρα θα χρειαστεί και λιγότερο ψήσιμο.
– Η θερμοκρασία του φούρνου και η ώρα καλό είναι να προσαρμοστούν στα δικά σας δεδομένα.
 
Τώρα αν με ρωτήσετε για την πηγή της συνταγής, θα σας πω ότι την πήρα από τη μαμά μου, που την πήρε από τη φίλη της, που της την έδωσε μια γειτόνισσα και πάει λέγοντας! Ήταν σε κούπες, την προσάρμοσα σε γραμμάρια αλλάζοντας λίγο κάποια, έπρεπε να έχει 9 υλικά σίγουρα(είχε γαρίφαλο και το αντικατέστησα με κονιάκ) και φυσικά όλες πάνω κάτω στο διαδίκτυο είναι ίδιες. 
Επίσης όταν την φτιάχνει η μαμά μου βάζει ελαιόλαδο, εγώ βάζω αραβοσιτέλαιο γιατί τη θέλω πιο ελαφριά(σε γεύση εννοώ) και γιατί είναι γούστα αυτά!
Athina Panou
Written by Athina Panou

5 Comment responses

  1. Avatar
    August 27, 2013

    Και του χρόνου!! εγώ την έφτιαξα σε κεκάκια φέτος.<br />Εγώ λέω καλό Φθινόπωρο προς το παρόν!!Φιλιά

    Reply

  2. Avatar
    August 27, 2013

    γερή να εισαι να φτιαξεις κ του χρονου,,παντως δειχνει νοστιμοτατη

    Reply

  3. Avatar

    Υπέροχη Αθηνούλα, και του χρόνου!!!!

    Reply

  4. Avatar
    August 28, 2013

    Και του χρόνου να είσαι καλά Αθηνούλα! <br />Καλό φθινόπωρο κορίτσι μου! 🙂

    Reply

  5. Avatar
    October 09, 2013

    Απλά καταπληκτική συνταγή!!! Έφτιαξα την πίτα εχθές το βράδυ και περίμενα πως και πως να την πάω στην εκκλησία σήμερα για να την δοκιμάσω. Μοσχομυρίζει!!! Ευχαριστούμε για τις ωραίες συνταγές!!!!<br />

    Reply

<