Open top menu
Cinnamon buns – Τσουρεκάκια κανέλας (και αποτελέσματα διαγωνισμού Amstel)

Cinnamon buns – Τσουρεκάκια κανέλας (και αποτελέσματα διαγωνισμού Amstel)

Μπήκε και ο Σεπτέμβριος και νομίζω ότι ακόμα δεν πρόλαβα να φορέσω κάποια καλοκαιρινά ρούχα που είχα πάρει, τι στο καλό! Πότε πέρασε το καλοκαίρι! Εντάξει δεν πτοούμαι όμως, γιατί αν έχετε πετύχει και σε παλιότερη ανάρτηση να λέω, ότι εδώ δίπλα στο σπίτι μου υπάρχει και μια πισίνα (όχι δεν είναι δική μας, απλά την βλέπουμε, ok?!), οπότε από τη μια ακούω τα πλατς πλουτς, από την άλλη τα κουνούπια περιφέρονται ακόμα, γιατί να μην νιώθω ότι είμαι στην εξοχή?!
Και τελικά νομίζω ότι ένας φίλος μου, ο Μ., είχε δίκιο όταν έλεγε να γεμίσει την βεράντα της φίλης μας της Σ. με πέτρες, κοχύλια, άντε να φέρει και λίγη άμμο, να βάλει και μια φουσκωτή παιδική πισίνα και να παρατείνει το καλοκαίρι. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κοροιδεύουμε κάτι τέτοια αντί να τα ασπαζόμαστε?! Α ναι και να συμπληρώσω, να πάρουμε και ένα βιβλίο, να στρογγυλοκαθήσουμε στην ξύλινη καρέκλα μας(αν σας βρίσκεστε καμιά σαν ξαπλώστρα ακόμα καλύτερα) και να χαλαρώνουμε σαν να βρισκόμασταν σε κάποια παραλία. Το πολύ ο γείτονας να νομίζει ότι κάτι πάθαμε, αλλά σε τέτοια θα δίνουμε σημασία τώρα?!
Όταν φτάνει ο Σεπτέμβριος πάντα νιώθω ότι γεμίζω τις μπαταρίες και ξεκινάει μια καινούρια χρονιά (τα κουσούρια του σχολείου βασικά). Κάπως έτσι και τώρα αν και μέσα σε όλα τα νέα σχέδια κτλ κτλ μου λείπει και η αγαπημένη μου φίλη Φ. που κάποιοι την έχετε γνωρίσει ή ξέρετε για ποια λέω, η οποία μ’ άφησε -κλαψ κλαψ- και δεν έχω με ποιον να πηγαίνω στα starbucks στους Αμπελόκηπους, γιατί ξεκινάει τη δική της νέα -ακαδημαϊκή- χρονιά και καλά κάνει, στο εξωτερικό! Είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μου έχει δώσει το blogging, γιατί μέσα από εδώ γνωριστήκαμε, αλλά νιώσαμε σαν να γνωριζόμασταν πάντα και δύο χρόνια τώρα περάσαμε διάφορα, από αυτά που με άλλα γελάς, με άλλα κλαις, ξέρετε σαν μια ταινία ένα πράγμα, αλλά αν σας τα ομολογήσω, μετά δε θα μου μιλάει και δε θα χω και να μείνω σπίτι της βασικά όταν πάω ταξίδι. Αν βρω κάποιο άλλο μέρος να ξέρω ότι μπορώ να μείνω, τότε θα το σκεφτώ να σας τα πω, αλλά τώρα που το σκέφτομαι για να τα γράψω όλα αυτά θέλω μέρες, μήνες και καλέ τι λέω, θα πρέπει να γράψω και για μένα όλα τα backstage, οπότε αφήστε το προς το παρόν!
Τα μόνα backstage για σήμερα είναι οι φωτογραφίες από τα βήματα των cinnamon buns μέσα στην κουζίνα! Τα έφτιαξα δύο φορές, τέσταρα τη συνταγή με δύο είδη αλευριού και κατέληξα ότι καλύτερο είναι το σκληρό αλεύρι,αν κάνετε τα βήματα ήρεμα και προσεχτικά, δηλαδή σας φουσκώσει η ζύμη καλά και στα δύο στάδια, τότε θα απολαμβάνετε τέλεια αφράτα κανελο-τσουρεκάκια(ας τα πούμε)!
Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή και πιο κάτω τα αποτελέσματα από το διαγωνισμό της μπίρας Amstel! 
Επίσης αν τα διαβάσατε όλα μέχρι εδώ, ευχαριστώ για το κουράγιο σας!
Υλικά για τη ζύμη:
(συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ)
240γρ. γάλα φρέσκο (είτε πλήρες είτε light)
60γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
70γρ. ζάχαρη
500γρ. αλεύρι σκληρό (πιθανόν να χρειαστούν κ μερικές κουταλιές ακόμα)
1 φακελάκι μαγιά ξερή (7γρ.)
2 αυγά
1/2 κ.γ. αλάτι
 
Υλικά για τη γέμιση:
 
200γρ. καστανή ζάχαρη
3κ.σ. κανέλα
90γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 
Υλικά για γλάσο:
200-300γρ. Ζάχαρη άχνη
μερικές κουταλιές σούπας νερό
 
 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και όχι να καεί. Θέλουμε το μείγμα να είναι χλιαρό-ελαφρά ζεστό.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι τα αυγά και προσθέτουμε το παραπάνω  μείγμα. Αν ήταν χλιαρό προς κρύο τώρα θα κρυώσει εντελώς και δεν το θέλουμε. Ούτε καυτό το θέλουμε γιατί θα ψήσει τα αυγά. Οπότε να είμαστε σίγουροι ότι το τελικό μείγμα θα παραμένει χλιαρό.
 
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι(κρατάμε τα 100γρ στην άκρη), μαγιά και αλάτι και προσθέτουμε το υγρό μείγμα. Με τον γάντζο βάζουμε σε λειτουργία και χτυπάμε το μείγμα να αρχίσει να γίνεται ζύμη. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 100γρ. που είχαμε κρατήσει στην άκρη και καλό είναι να χτυπηθεί 10′.  
Σε ζεστές μέρες πιθανόν να δούμε ότι δεν ξεκολλάει εντελώς από τον κάδο του μίξερ αλλά αφήνει υπολείμματα, οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θα προσθέσουμε και άλλο αλεύρι. Μπορούμε 1-2κουταλιές της σούπας ακόμα αλλά δεν θέλουμε να σφίξει στη συνέχεια η ζύμη. Πιθανόν να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας, οπότε αλευρώνουμε τα χέρια μας και την ξεκολλάμε προσεχτικά για να την βάλουμε σαν μπάλα σε μεγάλο μπολ όπου έχουμε ρίξει στον πάτο λίγο αλεύρι.
Τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μην έχουμε τέτοιο πρόβλημα και με τα 500γρ. αλεύρι να είμαστε εντάξει. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα του αλευριού.
 
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος(μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο ίσως). Αφήνουμε 1 ώρα. 
Μετά από τη μια ώρα αφού δούμε ότι σχεδόν τριπλασιάστηκε σε μέγεθος(εντάξει μπορεί και να διπλασιάστηκε και πάλι καλό είναι!)  ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας απαλά, την ξεκολλάμε από τα τοιχώματα (αλευρώνουμε τα χέρια μας), ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη. Όπου βλέπουμε ότι μπορεί να μας κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλευράκι.
Την ανοίγουμε όσο μπορούμε πιο λεπτή και ορθογώνια (όχι όμως να σκιστεί) μπορούμε. 
 
Έχουμε ανακατέψει από τα υλικά της γέμισης τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ.
Παίρνουμε το μαλακωμένο βούτυρο και με το χέρι μας το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ζύμης. Στην ουσία το ζεσταίνουμε και με το χέρι μας και είναι πιο εύκολο να το απλώσουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε παντού το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
Έπειτα ξεκινάμε προσεχτικά να τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό όσο το δυνατόν πιο σφιχτό.
Αφού έχουμε το ρολό, κόβουμε σε φέτες με καλό μαχαίρι, σε πάχος περίπου 2 δάχτυλα. Αυτό είναι λίγο σχετικό, γιατί μπορεί κάποιος να θέλει να κόψει μεγαλύτερες φέτες και θα έχει λιγότερα buns αλλά πιο φουσκωτά!
 
Έχουμε στρώσει σε ένα ταψάκι ή δύο λαδόκολλα και τοποθετούμε τις φέτες οριζόντια εκεί. Πρέπει να έχουμε μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στη συνέχεια και θα κολλήσουν τότε.
 
Τοποθετούμε το/α ταψί/άκια σε ζεστό μέρος πάλι για 30′ μέχρι να δούμε ότι φούσκωσαν. 
Αφού έχουν φουσκώσει, ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς (αέρα, αλλιώς προσαρμόστε στις αντιστάσεις περίπου στους 180 βαθμούς), μόλις είναι έτοιμος βάζουμε το/α ταψί/άκια και ψήνουμε για 20-25′. 
Αν είναι πολλά και μικρά (πχ εμένα μου προέκυψαν 18 τεμάχια) στα 20′ πιθανόν να είναι έτοιμα. Αν είναι λιγότερα και πιο μεγάλα θα χρειαστούν λίγα λεπτά ακόμα. Πρέπει να προσέξουμε να μην πάρουν πάρα πολύ χρώμα στην επιφάνεια γιατί αυτό σημαίνει ότι θα σφίξουν και δε θα είναι αφράτα.
 
Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε το γλάσο. Ανακατεύουμε γρήγορα την άχνη με λίγο νερό(το ρίχνουμε σιγά σιγά) μέχρι να προκύψει μια ρευστή κρέμα(όχι πολύ πηχτή ούτε πολύ ρευστή σα νερό!).
Μόλις βγούνε από το φούρνο τα buns, ρίχνουμε από πάνω το ζαχαρόγλασο ώστε να το απορροφήσουν όσο είναι ζεστά!
 
Διατηρούνται καλά σκεπασμένα 3 μέρες περίπου(στη συνέχεια αρχίζουν και σφίγγουν ελαφρά).
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμμετοχές στο διαγωνισμό της Amstel! Μόλις τώρα κατάφερα να κάνω και την κλήρωση μέχρι να τα μετρήσω όλα! Έχω κάνει ένα κολλάζ με τους αριθμούς από το random(έβαλα πρώτα τα 40 σχόλια απ΄την ανάρτηση για όσους δεν είχαν facebook-2 σχόλια δεν μέτρησαν γιατί ήταν ανώνυμα χωρίς κανένα email…Πώς θα σας βρώ??!! και στη συνέχεια τα ονόματα από τα likes στην φωτογραφία της μπίρας στο facebook.) Σήμερα θα σταλεί μήνυμα σε όσους κέρδισαν για να στείλουν τα στοιχεία τους. Αν μέσα σε δύο μέρες δεν απαντήσουν, θα γίνει ξανά κλήρωση να προκύψει κάποιος άλλος!
43Yiannis Gouvis, 92 Eleana Iosif, 291  Evi Kontou, 415 Lydia Anastasiadou, 40Konstantinos R.
Athina Panou
Written by Athina Panou

8 Comment responses

  1. Avatar
    September 02, 2013

    Καλό Φθινόπωρο!!<br />Αυτά τα κανελορολάκια αρέσουν σε κάποιον στο σπίτι και ελπίζω να βρω χρόνο να τα φτιάξω ακολουθώντας τις πολύτιμες συμβουλές σου.

    Reply

  2. Avatar
    September 02, 2013

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    Reply

  3. Avatar
    September 02, 2013

    Καλό φθινόπωρο Αθηνά μου αν και ευτυχώς ο Σεπτέμβρης μόνο τυπικά είναι ο πρώτος μήνας του!<br />Οι ζέστες καλά κρατούν ακόμα οπότε που θα πάει θα τα βάλεις και τα καλοκαιρινά που δεν πρόλαβες!<br />Λατρεύω τα ρολάκια κανέλας, νομίζω ότι θα μπορούσα να τρώω μέχρι να πονέσει η κοιλιά μου :)<br />Φιλιά πολλά!

    Reply

  4. Avatar
    September 02, 2013

    Και μένα μ&#39; αρέσει ο Σεπτέμβρης για νέα ξεκινήματα! Μ&#39; αρέσουν και τα ρολάκια κανέλας επίσης για ξεκινήματα και για τελειώματα ανεξαρτήτως!Φιλιά!

    Reply

  5. Avatar
    September 02, 2013

    Έχεις μήπως συνταγή για γλάσο με τυρί κρέμα??

    Reply

  6. Avatar
    September 03, 2013

    Ωωω η συνταγή που περίμενα με αγωνία! Πεθαίνω για αυτές τις μικρές μπουκιές απόλαυσης, μπορώ να τα τρώω όλη μέρα, κυριολεκτικά!<br />Υ.Γ. Καλό Σεπτέμβρη και καλή ακαδημαική χρονιά στη φίλη 🙂

    Reply

  7. Avatar
    September 06, 2013

    Γειά σου Αθηνούλα <br /><br />Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού..ο χειμώνας αργεί ακόμα.<br /><br />Υπέροχα αυτά τα κανελορολάκια. Αυτή η αφράτη ζύμη είναι η αγαπημένη μου.<br />Πολύ ωραία, θα τα βάλω στα υπόψη.<br /><br />Φιλιά πολλά

    Reply

  8. Avatar
    September 28, 2013

    Υπέροχα τα ρολλάκια!!!λατρεύω τη κανέλα!!!είχα σκοπό να τα κάνω και εγώ!!!θελώ πολύ να τα φτιάξω!!!μου θυμίζουν πολύ όμορφες στιγμές!!!καλό Σαββατοκύριακο…

    Reply

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.