Open top menu
Layer cake /Σοκολάτα και μασκαρπόνε σε στρώσεις

Layer cake /Σοκολάτα και μασκαρπόνε σε στρώσεις

Η εβδομάδα ξεκίνησε γλυκά(ή τουλάχιστον κοιτάμε να την κάνουμε γλυκιά και ξεχνάμε τις δυσκολίες,τις απεργίες κτλ κτλ..), με καλή παρέα στα γνωστά σεμινάρια ζαχαροπλαστικής. Σ’αυτό λοιπόν που πήγα μάθαμε για τα μακαρόνς, με τη μέθοδο της ιταλικής μαρέγκας, πιο εύκολα από την παραδοσιακή γαλλική μέθοδο που φοβάσαι την υγρασία όχι για το αν θα κατσαρώσουν τα μαλλιά που μόλις ίσιωσες,αλλά για να μην κατσιάσουν τα μακαρόνς.

Συνεπώς είπα στον εαυτό μου ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας(που κοντεύει εντωμεταξύ) καλό θα είναι να πειραματιστώ και σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να “μπαγιατέψω” μερικά ασπράδια και να βρω τι θα κάνω και τους κρόκους που θα περισσέψουν…και αυτοί δεν πρέπει να μπαγιατέψουν! Η μια λύση είναι ομελέτα, αλλά μετά θα ‘ναι να πάω για εξέταση χοληστερίνης και τζάμπα τόσο λυκοπένιο-ντομάτα σχεδόν κάθε μέρα-…οπότε αν έχετε καμιά πρόταση, καλοδεχούμενη!! Μέχρι λοιπόν να ασχοληθώ με τα χαριτωμένα μακαρόνς, ας ασχοληθώ με κάτι άλλο πιο βατό!
Τα ξένα περιοδικά έχουν απίστευτη ποικιλία συνταγών και μόνο το ξεφύλλισμα αρκεί για να χαλαρώσεις, χρώματα, styling, γεύσεις διάφορες, όμορφες ιδέες, οπότε δεν ξέρεις τι να διαλέξεις! Για σήμερα διάλεξα αυτό το Layer Cake ή όπως το έγραφε μέσα celebration layer cake με σοκολατένιο κέικ και γέμιση μασκαρπόνε(Απ’το περιοδικό Easy Bakes/Good Housekeeping). 
Αυτό που έχω παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό που δοκιμάζω ξένες συνταγές είναι ότι γευστικά δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Έχουν αρώματα, ωραίες επιλογές υλικών, δίνουν έναν χαρακτήρα θα έλεγα στο γλυκό κι έτσι ξεφεύγουμε από το τετριμμένο βούτυρο-ζάχαρη-αυγά-αλεύρι.

Κι επειδή είναι αργά, καληνύχτα!

Υλικά για το κέικ:
100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75γρ. ζάχαρη
2 αυγά
75γρ. αλεύρι
200γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160βαθμούς αέρα.
Σε μπολ πάνω από κατσαρολάκι με νερό που βράζει(μπεν-μαρί) λιώνουμε την κουβερτούρα.Απλώνουμε τη μισή σε μια λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη 5′ και μετά προσθέτουμε τα αυγά, στη συνέχεια την υπόλοιπη λιωμένη κουβερτούρα και το αλεύρι.
Ρίχνουμε σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 18 ή 20εκ. όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε 30-35′. Αφήνουμε να κρυώσει.


Υλικά για κρέμα:
250γρ. μασκαρπόνε
50γρ. ζάχαρη άχνη
40γρ. φιστίκια αιγίνης και αποξηραμένα cranberries
3 φύλλα ζελατίνης (περίπου 11,5*6,5εκ. το ένα)
χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 ασπράδια(από φρέσκα αυγά)


Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ ελάχιστα το μασκαρπόνε, άχνη, φιστίκια, cranberries, ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το χυμό από πορτοκάλι σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης αφού έχουν μαλακώσει και τα έχουμε στραγγίξει. Ανακατεύουμε γρήγορα να λιώσουν και αποσύρουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ανακατεύουμε στο μίγμα του μασκαρπόνε τη λιωμένη ζελατίνη και μετά την μαρέγκα με σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Συναρμολόγηση:
Καλό είναι να στήσουμε το γλυκό σε τσέρκι και μετά να το αφαιρέσουμε.
Κόβουμε το κέικ-παντεσπάνι σε 3 πάτους. Μοιράζουμε ανάμεσά τους την κρέμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αφαιρούμε το τσέρκι, κοσκινίζουμε κακάο από πάνω και σπάμε σε κομμάτια την κουβερτούρα που είχαμε στρώσει σε λαδόκολλα και την “καρφώνουμε”στο κέικ της πάνω σειράς!



Αντί για φιστίκι αιγίνης, μπορούμε να βάλουμε ελαφρά καβουρδισμένο φουντούκι,ταιριάζει πολύ.


Athina Panou
Written by Athina Panou

26 Comment responses

  1. Avatar
    October 14, 2011

    Πετυχημένο σε όλα του Αθηνά!!!

    Reply

  2. Avatar
    October 14, 2011

    Όπως πάντα…ζωγράφισες πάλι:) Φαίνεται (και σίγουρα είναι) λαχταριστό!!!!<br />Φιλιά και καλημέρες..

    Reply

  3. Avatar
    October 14, 2011

    Μπράβο Αθηνά! Ωραία πρόταση και ωραία παρουσίαση!

    Reply

  4. Avatar
    October 14, 2011

    αχ αυτή η κρέμα μασκαρπόνε…..!!!!! 🙂

    Reply

  5. Avatar
    October 14, 2011

    Αν σε τρώει ο λαιμός σου είναι που εμείς έχουμε ανοιχτή την οθόνη στη σελίδα σου τη θαυμάζουμε σχολιάζοντας φωναχτά!! Έχω μια πρόταση μήπως να ξεχάσεις όλα όσα σπούδασες μιας και δεν….(σίγουρα σε έχουν βοηθήσει)και να δεις ένα άλλο τομέα. Πολλά φιλάκια.

    Reply

  6. Avatar
    October 14, 2011

    Καλημέρα! Και πώς να μην είναι με το γλυκάκι που μας σερβίρεις πάλι;<br />Έχεις δίκιο σε σχέση με όσα λες για τα ξένα περιοδικά! Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και τα πιο απλά γλυκάκια είναι εύγεστα, ενίοτε πρωτότυπα και πάντα ευπαρουσίαστα!<br />Τέλος, θα μου επιτρέψεις να συμφωνήσω με την Ξανθή! Το μηχανιλίκι στη χώρα μας πάει κατά… σε αντίθεση με το χτίσιμο αλλεπάληλων όροφων από σοκολάτα και

    Reply

  7. Avatar
    October 14, 2011

    Πάρα πολύ ωραία συνταγή! Καλημέρα 🙂

    Reply

  8. Avatar
    October 14, 2011

    Δεν βρίσκω τα λόγια για να το περιγράψω. Οι εικόνες μιλούν μόνες τους!

    Reply

  9. Avatar
    October 14, 2011

    Ποιημα το γλυκάκι σου γλυκούλα μου!

    Reply

  10. Avatar
    October 14, 2011

    Πωπω θελω να το δοκιμασω.. στεiλε μου ενα κομμάτι sugar baby….

    Reply

  11. Avatar
    October 14, 2011

    αθηνααααα! θελω να το κανω!!! θα τα καταφερω;;;;<br />δημοσιευω την φωτο σου στο face book!!!! einai apithani!

    Reply

  12. Avatar
    October 14, 2011

    Μα γιατι διάλεξα το food blogging για χομπι πραγματικά απορώ!.. :)<br /> Φαινεται τόσο υπέροχη η τουρτίτσα Αθηνά! Επειδή όμωw εγώ με τα γλυκά δεν τα πάω και τόσο καλά, πάω να δω στο νέο σου μπανεράκι &quot;Ευκολα&quot; να βρω καμια ιδέα για αυριο..!<br />Φιλάκια πολλά!

    Reply

  13. Avatar
    October 14, 2011

    Να μας πεθάνεις θέλεις;;;;<br />Θα το δοκιμάσω, αλλά λέω σκέτο χωρίς ξηροκάρπια και φρουτάκια. Μόνο κρεμούλα!

    Reply

  14. Avatar
    October 15, 2011

    Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς?? Το γλυκό , τις φωτογραφίες , το σκιτσάκι με τις οδηγίες?? Όλα τέλεια και λαχταριστά!! <br />Περιμένω τις προσπάθειές σου με τα macarons.<br />Αν βρεις χρόνο , ρίξε μια ματιά στο blog μου , σε περιμένει ένα βραβείο !!

    Reply

  15. Avatar
    October 15, 2011

    Το γνωστό μασκαρπόνε ε? χιχι<br />Ωραίο γλυκάκι κι αυτή η κρέμα είναι ωραιότατη.<br />Αναμένω οδηγίες για τα μακαρονς <br />Φιλιά πολλά

    Reply

  16. Avatar
    October 15, 2011

    Πάρα πολύ ωραίο το κέικ σου!!! Τώρα πήρα και τσέρκι και θα αρχίσω τα γλυκά και τις τούρτες!!! Μάλλον θα χρειαστώ τα φώτα σου σύντομα!!! Φιλιά!!!

    Reply

  17. Avatar
    October 16, 2011

    ακομα ενα ωραιο και ξεχωριστο γλυκο!μου αρεσουν πολυ οι επιλογες σου!οσο για τους κροκους εχω και εγω το ιδιο προβλημα..δεν ξερω τι να τους κανω οταν χρησιοποιω μονο ασπραδια σε μια συνταγη!η creme brulee εχει πολλους κροκους και πολλες θερμιδες βεβαια!

    Reply

  18. Avatar
    October 16, 2011

    Καλέ τι θέλω και περνάω από δω σε εποχές διαίτης; Πιο λαχταριστά γλυκά από τα δικά σου δεν υπάρχουν Αθηνά!

    Reply

  19. Avatar
    October 17, 2011

    Καταπληκτικές φωτογραφίες!! Σου έρχεται να απλώσεις το χέρι να αρπάξεις ένα κομμάτι! Μιαμ μιαμ

    Reply

  20. Avatar
    October 18, 2011

    Μπράβο βρε Αθηνούλα!!!!!!!!!<br />Σκέτη … ζωγραφιά το ποίημά σου :)<br />Αποθήκευσα την εικονογράφηση !<br />Φιλιά πολλά<br />Καλημέρα

    Reply

  21. Avatar
    October 18, 2011

    ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΑ!

    Reply

  22. Avatar
    October 18, 2011

    Πάντα με γλυκαίνεις Αθηνούλα, αν έμενα Αθήνα θα ήμουν συχνός επισκέπτης στο σπίτι σου.<br />Φιλάκια

    Reply

  23. Avatar
    October 20, 2011

    Καλημέρα σε όλους!Μόλις κάθισα λίγο στο μπλογκ και χαίρομαι που σας άρεσε το ποστ,αν και βλέπω να προτιμάται το σχέδιο από το γλυκό!Μεταξύ μας καλύτερα,δεν έχει και θερμίδες!!Πολλά ευχαριστώ!

    Reply

  24. Avatar
    October 20, 2011

    απίστευτο γλυκό!!! σούπερ φωτογραφίες!!!

    Reply

  25. Avatar
    October 26, 2011

    Αθηνά μου είναι φοβερό! Και η φωτογράφηση super!! S.

    Reply

  26. Avatar
    October 27, 2011

    Καλημέρα Αθηνά!! Πολύ ωραίες οι συνταγές σου!!! Μου τρέχουν τα σάλια πρωί – πρωί!!! Θα έρχομαι συχνά να σε επισκέπτομαι!!! Φιλιά!!

    Reply

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.