Open top menu
Μιλφέιγ με κρέμα και φράουλες

Μιλφέιγ με κρέμα και φράουλες

Κανονικά μετά από τις πασχαλινές γιορτές, θα έπρεπε να έχω κάτι πιο light, αλλά το σημερινό γλυκό προορίζεται για όσους έδειξαν εγκράτεια το Πάσχα, οπότε ας σηκώσουν το χέρι να δούμε πόσοι είναι!
Δεν πειράζει, όσο και να ξεφύγαμε σημασία έχει να περάσαμε καλά! Τώρα υποτίθεται ότι από δω και πέρα πρέπει να συγκρατηθούμε, αλλά σκεφτείτε πάλι ότι ο Μάιος έχει διάφορες ονομαστικές γιορτές, ξεκινάνε μετά από Ιούνιο γάμοι και βαφτίσια… και να θέλεις να αγιάσεις δεν σε αφήνουν οι κοινωνικές συναθροίσες!
Και ως γνωστόν σαν Έλληνες είμαστε και large! Παράδειγμα…πριν λίγες μέρες με επισκέφθηκε ένας Γιαπωνεζομεξικανός με Αμερικάνικη υπηκοότητα και κάτοικος Βερολίνου(χρειάζεται να βάλω θαυμαστικά?!είναι αυτονόητο!), δημοσιογράφος για να φωτογραφίσω αυτά που φτιάχνω και γενικά να γράψει…υπήρχε περίπτωση να μην του φτιάξω κάτι για φαγητό και μάλιστα να τον σκάσω(ξέρετε, αυτό που κάνουν οι μαμάδες μας, που και να πεις ότι δε θες άλλο θα σου βάλουν το επιπλέον κομμάτι στο πιάτο?!). Το ωραίο λοιπόν ήταν ότι δεν είχε ιδέα από ελληνικά φαγητά, όταν σας λέω τίποτα, εννοώ τίποτα, ούτε “μουζάκα“, ούτε “σουβλάκι“! Αρχίσαμε λοιπόν να του εξηγούμε και να του δίνουμε να δοκιμάσει(βέβαια και πάλι να επισημάνω ότι αν τον έβλεπαν οι μανάδες μας, θα τον είχαν στουπώσει στα κοτόπουλα, μπριζόλες, πιλάφια κτλ, γιατί λίγο να φυσούσε αέρας τον σήκωνε κανονικότατα, ναι τόσο αδύνατος!)
Ξεκινήσαμε τα “γεια μας” με ούζο φυσικά, προχωρήσαμε στο φαγητό με κόκκινο κρασί, τζατζίκι, “greek salad”-χωριάτικη σαλάτα κοινώς και διάφορα άλλα και κλείσαμε με λικέρ μαστίχα και γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Μην έχετε καμία αμφιβολία αν ενθουσιάστηκε, γιατί φυσικά και τα δικά μας φαγητά είναι τα καλύτερα(και τώρα παινεύουμε το σπίτι μας όπως θέλει η λαϊκή ρήση)! Δεν μπορώ να πω, ήταν ένα πολιτισμικό απόγευμα, όλο το μπούρου μπούρου διεξάχθηκε προφανώς στα αγγλικά, ανταλλάξαμε τις απαραίτητες γνώσεις “ευχαριστώ & καλημέρα” στα ελληνικά και γιαπωνέζικα και τον ξεπροβόδισα με οδηγίες για το τι να δει στην Αθήνα! Και έτσι ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, παράπονο δεν έχω!(ούτε οι φίλοι μου που τα τραβάνε κι αυτοί μαζί μου!).

Υλικά για γλυκό(περίπου 6 μερίδες)

Σφολιάτα:
1 φύλλο έτοιμο σφολιάτας
Χωρίζουμε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου(θα χρειαστούμε δύο για να χωρέσουν και τα τρία κομμάτια), μ’ ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170οC για 30 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να τρίβεται η σφολιάτα. Γυρνάμε τη σφολιάτα, πιέζουμε να φύγει ο αέρας (προσεχτικά με μια σχάρα ή ένα ταψάκι στο μήκος των τεμαχίων) και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα έως ότου τρίβεται η σφολιάτα.
 
Υλικά για κρέμα ζαχαροπλαστικής(συνταγή Παρλιάρου)
350 γρ. φρέσκο γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 αβγό
3 κρόκοι αβγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κ.γ. εσάνς βανίλια
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα με την κρέμα και το βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Πριν βράσει το μείγμα με το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. 
Όταν έχει κρυώσει η κρέμα και θέλουμε να στήσουμε το μιλφέιγ, την αφρατεύουμε χτυπώντας την στο μίξερ. Αν έχουμε μίξερ με εξάρτημα φτερό, το χρησιμοποιούμε, αλλιώς με το μίξερ χειρός.
 Συναρμολόγηση:
Φράουλες
Φιστίκι αιγίνης(προαιρετικά)
Άχνη για πασπάλισμα
 
Πλένουμε, σκουπίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε φετούλες.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φιστίκι αιγίνης, το χονδροκόβουμε.
Όταν θέλουμε να συναρμολογήσουμε το γλυκό, τοποθετούμε το ένα κομμάτι σφολιάτα σε ένα πιάτο, απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα, φράουλες σε φέτες, φιστίκι και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη σφολιάτα, κρέμα, φράουλες, φιστίκι, σφολιάτα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε αμέσως.
Πρέπει να καταναλωθεί αμέσως, γιατί στο ψυγείο θα πάρουν υγρασία τα φύλλα και δε θα είναι τραγανά και επιπλέον οι φράουλες θα βγάλουν τη δική του υγρασία.
Athina Panou
Written by Athina Panou

6 Comment responses

  1. Avatar
    May 13, 2013

    Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια για τη συνέντευξη στο δημοσιογράφο και την περιποίηση!!<br />Για το γλυκό σου απλά θέλω κομμάτι!!<br />Πολλά φιλιά

    Reply

  2. Avatar
    May 13, 2013

    Μα είναι υπέροχο το γλυκάκι σου και τόσο απλό, η φωτογράφιση υπέροχη, όπως πάντα Αθηνούλα μου, μπράβο και για την συνέντευξη, συγχαρητήρια!

    Reply

  3. Avatar
    May 13, 2013

    Λαχταριστό φαίνεται,θα κρατήσω τη συνταγή. Καλό βράδυ!

    Reply

  4. Avatar
    May 14, 2013

    επειδή το μιλφείγ είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά και οι φράουλες από τα πιο αγαπημένα μου φρούτα θα προσπαθήσω με την πρώτη ευκαιρία να το φτιάξω!!! Φιλιά!!

    Reply

  5. Avatar
    May 14, 2013

    Aθηνούλα χαίρομαι πάρα πολύ πολύ για σένα.Τι φανταστικό νέο και αυτό μπράβο,ξέρω θα πάς πολύ μπροστά.Οσο για το γλυκό ΥΠΕΡΟΧΟ φαίνεται λέω να το φτιάξω!!

    Reply

  6. Avatar
    May 15, 2013

    Αχ βρε Αθηνούλα έχεις γίνει διάσημη!!! Πόσο χαίρομαι να διαβάζω τόσο όμορφα νέα για σένα!!!<br />Θα έφυγε ο international δημοσιογράφος πολύ πολύ εντυπωσιασμένος και 1 κιλό πιο βαρύς!!!<br />Μαγική η μιλφέιγ σου!!!

    Reply

Click here to cancel reply.

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.