Open top menu
Cointreau, ένα λικέρ, ένα ταξίδι, μια εμπειρία!

Cointreau, ένα λικέρ, ένα ταξίδι, μια εμπειρία!

Καλή χρονιά και ευχές για ένα όμορφο και καλύτερο έτος! Έλειψα λιγάκι και ήθελα ακόμα να βρίσκομαι  σε mood διακοπών, αλλά φυσικά όσο και να θες, γυρνάς στην καθημερινότητα, πχ. ανοίγεις το πρωί τα παράθυρα και τα βλέπεις όλα χιονισμένα και ξέρεις ότι πρέπει να ντυθείς σαν κρεμμύδι για να βγεις έξω…όσο γι αυτό νομίζω το καταφέρνω αρκετά καλά, απλά μου λείπει ακόμα κάτι να το τελειοποιήσω, για τη μύτη που παγώνει λέω, μια και το μόνο που φαίνεται πάνω μου είναι τα μάτια και η μύτη όταν βγαίνω έξω στο κρύο…
Ας αφήσουμε το κρύο έξω και να πιούμε ένα κοκτέιλ να ζεσταθούμε! Όποιος παίρνει αντιβίωση παρακαλώ να μην το προσπαθήσει 🙂
Το Cosmopolitan κοκτέιλ θα το έχετε ακούσει πολλοί…το Cointreaupolitan όμως?! 

Σήμερα θα σας ταξιδέψω κάπου μακριά…εντάξει όχι και στο 1870 που γράφει παραπάνω, αλλά εκεί που φτιάχνεται το λικέρ Cointreau, στην Angers, μια όμορφη πόλη νοτιοδυτικά του Παρισιού.

Φανταστείτε γαλλική επαρχία, με τα κάστρα της, την ιστορία της, τα όμορφα κτίρια, τα ποτάμια…

Σ αυτή, λοιπόν την πόλη τα δύο αδέλφια Cointreau το 1849 φτιάχνουν ένα αποστακτήριο και ξεκινάνε τα πρώτα τους ποτά χρησιμοποιώντας φρούτα. Λίγα χρόνια αργότερα,το 1875  ο γιος ενός από τους δύο, ο Edouard Cointreau, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο λικέρ από φλούδες γλυκών και πικρών πορτοκαλιών. Και αυτό είναι το γνωστό Cointreau!
Το κάστρο της Angers φιλοξενεί την ιστορία της, βασιλιάδες, πολέμους…αλλά κάπου εκεί σε ένα πέτρινο δωμάτιο  φιλοξενεί και την ιστορία των κοκτέιλ! Άνοιξα ένα μικρό βιβλιαράκι, πολλών ετών και διάβασα συνταγές που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά κρατάνε χρόνια!
Και εννοείται η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με  τέσσερα από τα κοκτέιλ που βρήκαμε στις σελίδες και μας περίμεναν σε ένα άλλο πέτρινο δωμάτιο. Margarita, Cosmopolitan, White Lady και Side Car, όλα φτιαγμένα με Cointreau φυσικά. Απλά δεν με είχαν ενημερώσει ότι αυτές τις δύο μέρες που θα βρισκόμουν σ αυτό το τόσο ενδιαφέρον workshop, θα έπινα τόσα κοκτέιλ όσα δεν έχω πιει όλο τον χρόνο…το συνειδητοποίησα αργότερα!
Τι είναι λοιπόν το Cointreau? Ανήκει στην κατηγορία των triple sec (λικέρ πορτοκάλι – τριπλής απόσταξης) και μπορεί να καταναλωθεί και μόνο του ή κυρίως αποτελεί μέρος κοκτέιλ. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι εκεί τα βασικά τα γνώριζα, αυτό που είδα και έμαθα όμως ήταν η διαφορετικότητά του και η ανωτερότητά του σε σχέση με άλλα της κατηγορίας του. Και αυτό φυσικά και χωρίς να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις το καταλαβαίνεις πια δοκιμάζοντας και συγκρίνοντας..
Μπήκαμε αρχικά στο αποστακτήριο…μύριζε πορτοκάλι! Πιάσαμε στα χέρια μας αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιών, μυρίσαμε και αισθανθήκαμε τη διαφορά πικρών και γλυκών. Το λικέρ παρασκευάζεται με συνδυασμό των παραπάνω, όχι δηλαδή μόνο πικρές ή μόνο γλυκές.
Αλλά η ώρα της γευσιγνωσίας θα μας έκανε να καταλάβουμε καλύτερα. Βλέπετε τα μαύρα ποτήρια? Το κάθε ποτήρι είχε ένα λικέρ, ένα από τα τέσσερα περιείχε Cointreau(και όχι, ποτέ δεν είναι το τέταρτο στη σειρά, πολύ προφανές!) Με τις οδηγίες της  Master Distiller, αρχίζαμε να δοκιμάζουμε το κάθε ποτήρι, αφού πρώτα μυρίζαμε για να νιώσουμε τι αρώματα φτάνουν στη μύτη, έντονα ή λιγότερο έντονα, πολύ ή λίγο αλκοόλ και όταν δοκιμάζαμε προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι μας αφήνει σαν επίγευση, αν νιώσαμε το πορτοκάλι, αν νιώσαμε φρεσκάδα, οτιδήποτε.
Λοιπόν, το Cointreau τελικά ήταν στο τρίτο ποτήρι! Σε ένα άλλο ποτήρι ήταν ένα πολύ γνωστό επίσης λικέρ, αλλά όταν το δοκίμασα, ένιωσα περισσότερο οινόπνευμα ότι πίνω παρά λικέρ πορτοκαλιού και φυσικά σκέφτηκα  ας μην το ξαναχρησιμοποιήσω σε γλυκά! 
Η ενημέρωση συνεχίστηκε και μάθαμε ακριβώς πώς φτιάχνεται το Cointreau…Φλούδες πορτοκαλιών, νερό, αλκοόλ, ζάχαρη. Αυτά!
Οι γλυκές  φλούδες χαρίζουν τη γεύση του πορτοκαλιού. Οι πικρές δίνουν μια φρεσκάδα εσπεριδοειδών. Το ποσοστό της ζάχαρης επίσης είναι μικρότερο σε σχέση με άλλα λικέρ της κατηγορίας του κι αυτό το διαπιστώσαμε και στη γευσιγνωσία.
Κάτι σημαντικό επίσης, είναι το γεγονός ότι το τελικό προϊόν που μπαίνει στο μπουκάλι είναι αυτό που συλλέγεται από ένα χρονικό διάστημα μέχρι ένα άλλο στην απόσταξη. Δηλαδή ούτε το αρχικό της πρώτης μισής ώρας, ούτε στην “ουρά” στο τελευταίο μισάωρο. Και φυσικά μυρίσαμε και τα τρία αποστάγματα και ήταν εντυπωσιακό πόση διαφορά είχαν μεταξύ τους ενώ πρόκειται για το ίδιο προϊόν! 
Και αφού τέλειωσε η γευσιγνωσία, σειρά είχε φυσικά τι άλλο, να πιείς ένα κοκτέιλ! 
Cointreau Fizz, με perrier και λάιμ και μάλιστα μπορείς να κάνεις και την τσαχπινιά σου, προσθέτοντας λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ και πορτοκάλι!  Θα επανέλθω με συνταγή κοκτέιλ για να σας κάνω τους νέους bartenders! 
Κλείνω τη μεγαλούτσικη αυτή ανάρτηση (αλλά συγνώμη, κοτζάμ ταξίδι ήταν και πάλι συνοπτικά τα είπα!) με μερικές ακόμα εικόνες από το χώρο που εκθέτουν το ιστορικό αρχείο. Υπάρχει το πρώτο μπουκάλι που φτιάχτηκε, καθώς και ένα ακόμα στα ενδιάμεσα χρόνια (1900) μέχρι να πάρει τη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Αν είστε παρατηρητικοί θα δείτε ότι το πρώτο μπουκάλι γράφει πρώτα Triple sec και από κάτω Cointreau. Αργότερα όμως αποφασίστηκε να αναγράφεται μόνο  Cointreau και να μην αναφέρεται το Triple sec, γιατί στην ουσία το θεωρούν ξεχωριστό από μόνο του. Ενώ προηγουμένως ανέφερα ότι τα Triple sec είναι τριπλής απόσταξης λικέρ πορτοκαλιού, εδώ εμμένουν στο γεγονός ότι πρόκειται για τρεις φορές συμπυκνωμένο το άρωμα του πορτοκαλιού και γι αυτό ξεχωρίζει.
Και μετά την εκπαιδευτική ανάρτηση, λέω να οργανώσω κανένα κοκτέιλ πάρτυ για να μάθουμε να τα φτιάχνουμε μόνοι μας (και το διαβολάκι πάνω από το κεφάλι συνεχίζει λέγοντας “για να πηγαίνεις να κάνεις την έξυπνη όταν παραγγέλνεις στο μπαρ” και το αγγελάκι λέει” να κάτσεις στα αυγά σου και να πέσεις για ύπνο τέτοια ώρα που πήγε”)!
Athina Panou
Written by Athina Panou

19 Comment responses

 1. Avatar
  January 09, 2013

  Καλημέρα Αθηνά και καλή χρονιά. Πολύ ωραία ανάρτηση με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες!

  Reply

 2. Avatar
  January 09, 2013

  Καλημέρα,καλή χρονιά, να έχεις ό,τι επιθυμείς! Ευχαριστούμε για την ξενάγηση στα άδυτα του Cointreau! ;)

  Reply

 3. Avatar
  January 09, 2013

  Καλημέρα και Καλή Χρονιά! <br />Θα πρέπει να &#39;ταν απιθανη εμπειρια! Ευχαριστώ που μας την παρουσιασες και μας έδωσες την ευκαιρια να ενημερωθουμε και να &quot;ταξιδέψουμε&quot;!

  Reply

 4. Avatar
  January 09, 2013

  Καταπληκτική εμπειρία!!<br />Ευχαριστούμε για την τόσο υπέροχη και λεπτομερή ξενάγηση.<br />Πάντα τέτοια εύχομαι!!

  Reply

 5. Avatar

  Καλή χρονιά Αθηνούλα!!!!<br />Φανταστικό &quot;ταξίδι&quot; συναρπαστική ανάρτηση υπέροχη παρουσίαση!!!!<br />Τι άλλο να πω…<br />Να είσαι πάντα καλά!!!!<br />Πολλά φιλιά

  Reply

 6. Avatar
  January 09, 2013

  Καλημέρα Αθηνά και καλή, γλυκιά χρονιά να έχεις!<br />Από τα πιο φημισμένα αυτό το λικέρ και με μεγάλη ιστορία πίσω του, ωραίο το σημερινό σου post, νοσταλγικό και… θερμαντικό! :)<br />Πολλά φιλιά, να είσαι καλά!

  Reply

 7. Avatar
  January 09, 2013

  Πόσο θα ήθελα να βρίσκομαι τώρα σε αυτό το όμορφο μέρος που μας παρουσιάζεις, πίνοντας το υπέροχο κοκτέιλ που μας ετοίμασες (είναι λίγο πρωί για αλκοόλ βέβαια αλλά λόγω κρύου επιτρέπεται…)<br />Πολύ όμορφη ανάρτηση!<br />Καλημέρα!

  Reply

 8. Avatar

  Καλημέρα και καλή χρονιά! <br /><br />Πρέπει να ήταν πολύ όμορφη εμπειρία για εσένα αυτό το ταξίδι. <br />Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και καθόλου κουραστική (επειδή ζήτησες συγγνώμη που είναι λίγο μεγαλούτσικη το λέω). Έμαθα πράγματα για το Cointreau που δε γνώριζα. Με έκανες να θέλω να ανοίξω αυτό το σφραγισμένο μπουκάλι που κάποτε κάποιος φίλος έφερε στο σπίτι και παραμένει άθικτο.<br /><br />

  Reply

 9. Avatar
  January 09, 2013

  Τα καλύτερα προφανώς γεύτηκες σε τούτο το ταξίδι σου, Αθηνά.<br />Και πιστεύω πως δεν ήταν μόνον η γεύση και το άρωμα του διάσημου, παλαιότερα περισσότερο, λικέρ.<br /><br />Καλή &amp; Δημιουργική Χρονιά να έχεις και πολλά-πολλά ταξίδια να περιλαμβάνει μέσα της.

  Reply

 10. Avatar
  January 09, 2013

  υπέροχη ανάρτηση και ταξιδάκι!<br />Λατρεύω cointreau!

  Reply

 11. Avatar
  January 09, 2013

  Εγώ προσωπικά έχω εντρυφήσει θα έλεγα στο Cointreau λόγω της αγαπημένης μου Dita Von Teese την οποία λατρεύω και την οποία το Cointreau έχει διαλέξει ως πρέσβυρα του για την προώθησή του τα τελευταία χρόνια.Μάλιστα το 2010 ήταν καλεσμένη σε μια εκδήλωση και προώθηση του κοκτέηλ Cointreaupolitan,το οποίο έφτιαξε η ίδια,στο Galaxy Bar του Hilton.Είχα την τύχη να είμαι εκεί με πρόσκληση από την

  Reply

 12. Avatar
  January 11, 2013

  Τι ωραία αναρτηση, με ταξίδεψες, μύρισα και το πορτοκάλι!!!!! Να είσαι καλά.<br />Η καινούργια χρονιά να σου φέρει ότι ξέχασε η προηγούμενη<br />φιλάκια

  Reply

 13. Avatar
  January 11, 2013

  Καλή χρονιά Αθηνά μου! Πολύ ωραία η ανάρτηση, φαντάζομαι θα πέρασες υπέροχα και χαίρομαι πολύ γι αυτό!

  Reply

 14. Avatar
  January 11, 2013

  Εννοείται ότι λατρεύω cointreau και έχουμε πάντα στο σπίτι μας διότι φτιάχνουμε συχνά πυκνά Cosmopolitan!!! Στο σούπερ μάρκετ που χωνίζω, εγώ τελειώνω τους χυμούς cranberry! Αυτό το Sex &amp; the city μας κόλλησε:)<br />Το ταξίδι σου είναι ονειρικό και οι εμπειρίες που έζησες πολύ δυνατές και οινοπνευματώδεις!!! Πολύ ενδιαφέροντα όσα μας έγραψες για το Cointreau.

  Reply

 15. Avatar
  January 11, 2013

  Kαταπληκτικό ταξίδι Αθηνά μου.<br />Ωραία εμπειρία και πολύ ωραίες πληροφορίες. Ταξιδέψαμε κι εμείς.<br /><br />Εύχομαι η καινούρια χρονιά να είναι ταξιδιάρικη και με πολλά πολλά αρώματα.<br /><br />Φιλιά πολλά

  Reply

 16. Avatar
  January 13, 2013

  καταπληκτικη αναρτηση!πολυ ενδιαφερουσα και πολυ περισσοτερο φανταζομαι ως εμπειρια!Να σαι καλα και να εχεις μια ενδιαφερουσα και πολυυυ δημιουργικη χρονια!

  Reply

 17. Avatar
  January 15, 2013

  Υπέροχη ανάρτηση Αθηνά μου!<br />Μας γέμισες εικόνες, αρώματα και γεύσεις.<br />Εύχομαι να κάνεις πολλά τέτοια μαγικά ταξίδια!<br />Φιλιά πολλά!

  Reply

 18. Avatar
  January 16, 2013

  Καλή Χρονιά κι όπως τη θες πραγματικά -ευχές κι από εδώ! Τι το είπες αυτό τώρα;;; Περιμένω coctail party! 😛

  Reply

 19. Avatar
  January 16, 2013

  Υπέροχο το ταξίδι σου, μας πλημμύρισες με αρώματα πορτοκαλιού!!! μου αρέσει πολύ αυτό το ποτό, το έχω ξεχωρίσει, έχει πράγματι μοναδική γεύση! ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες και περιμένουμε τις συνταγές των cocktails φυσικά!! φιλάκια!

  Reply

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.