Open top menu
Gingerbread house/Μπισκοτόσπιτο(συναρμολόγηση βήμα-βήμα)

Gingerbread house/Μπισκοτόσπιτο(συναρμολόγηση βήμα-βήμα)

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, θέλησα να βάλω μια χαρούμενη θα λέγαμε πρόταση-συνταγή, όχι τίποτα άλλο, αλλά να προλάβετε και τα σούπερ μάρκετ όσο είναι ανοιχτά, γιατί ικανή με είχα να γράψω ανήμερα!
Βέβαια, εκτός από τη σημερινή συνταγή έχω κι άλλα πολλά να γράψω, αλλά η μοίρα πάλι διάλεξε να κάνω περισσότερη παρέα με τον οδοντίατρό μου, οπότε βλέπω να κάνω ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς με μερικά κουτάκια αντιβιώσεις παρέα! Δεν πειράζει όμως, καλή παρέα να έχεις κι όλα τ άλλα ξεπερνιούνται (τα λέω για να τα πιστέψω!)
Πχ τι σας έλεγα σε προηγούμενο ποστ, ότι θα μαζευόμασταν με τις φίλες μου να φτιάξουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες? Ε, αυτές είναι οι ωραίες στιγμές που σε κάνουν να γελάς πολύ και να ξεχνιέσαι…μόνο οι θερμίδες μένουν και να θες να τις ξεχάσεις, αυτές εκεί, να μείνουν κολλημένες!
Μαζευτήκαμε λοιπόν, φέτος αρκετός κόσμος, γέμισε η κουζίνα, ποδιές φυσικά είχα για όλους και όλες, αλλά μόνο οι δεύτερες φόρεσαν, οι κύριοι προτίμησαν να βγάζουν καμιά φωτογραφία ή ακόμα καλύτερα να φτιάχνουν το ίντερνετ που εκείνη τη μέρα δεν ήθελε με τίποτα να δουλέψει…Επιχείρηση μελομακάρονο και επιχείρηση κουραμπιές, λοιπόν! Τώρα αν αναρωτιέστε αν πέτυχαν, για να μη χαλάσει και πολύ το ιματζ του μπλογκ, να σας πω ότι η επιχείρηση  κουραμπιές στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, για το μελομακάρονο θα σας ξαναπώ του χρόνου! Εντάξει καλέ, να μην υπερβάλλω, αλλά ας το αφήσουμε για του χρόνου! Εξάλλου το σημαντικό ήταν η παρέα, το γέλιο, κάτι που σε έκανε να περάσεις ξεχωριστά…οι μυρωδιές κανέλας και βουτύρου που μπλέχτηκαν με τα γέλια, τα μμμμ που ακούστηκαν στο διάλειμμα για φαγητό, τα χαμογελαστά πρόσωπα…την επόμενη φορά πάντως θα διαλέξουμε καμιά τούρτα να κάνουμε! Εγγύηση εκεί! 
 

Gingerbread house

 
Υλικά για τη ζύμη (φτιάχνονται 2 σπιτάκια):
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220γρ. ζάχαρη
2 αυγά
350γρ. μελάσα
750γρ. αλεύρι
2κ.γ. τζίντζερ σκονη
1κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 κ.γ. κανέλα
(Συνταγή από περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 7, Δεκ.-Ιαν. 2011)
 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και σιγά σιγά ρίχνουμε τα αυγά και τη μελάσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τζίντζερ, σόδα, μπέικιν, κανέλα, τα κοσκινίζουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ σιγά σιγά συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να προκύψει μια ζύμη. 
Την μοιράζουμε σε δύο ίσες ποσότητες, τοποθετούμε την καθεμία πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 0,5-0,8εκ. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα  και όταν θέλουμε να ψήσουμε ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς(αέρα), βγάζουμε πρώτα τη μια λαδόκολλα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε σχήματα σύμφωνα με το πατρόν μας (τοποθετούμε το κάθε κομμάτι χαρτί απαλά πάνω στη ζύμη και κόβουμε γύρω γύρω με μαχαίρι. Αφαιρούμε προσεχτικά με σπάτουλα. Η ζύμη γενικά είναι κολλώδης γι αυτό κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο κατάψυξη. Τα κομμάτια που περισσεύουν τα ξαναζυμώνουμε και ανοίγουμε σε φύλλο, βάζοντας στην κατάψυξη γιατί θα έχουν μαλακώσει.).
Κάθε κομμάτι το τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25′. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5-10′ πριν τα σηκώσουμε από το ταψί για να συνεχίσουμε με την επόμενη παρτίδα.
Πρέπει να κρυώσουν όλα τα κομμάτια πολύ καλά για να τα συναρμολογήσουμε.
 
Γλάσο
 2 ασπράδια(από φρέσκα βιολογικά αυγά)
500-600γρ. άχνη
2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού
 
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στην αρχή χρησιμοποιούμε τα 500γρ. άχνη. Αν δούμε ότι το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε άχνη. Θέλουμε να είναι σχετικά σφιχτό το μείγμα για να κολληθούν μεταξύ τους οι πλευρές. Για τα σχέδια όμως στα παράθυρα, πόρτες, σκεπή, κρατάμε στην άκρη λίγη ποσότητα και την αραιώνουμε με ελάχιστο νερό(ίσως και 1-2κ.σ. νερό) ώστε όταν το βάλουμε σε κορνέ ή σε σακουλάκι τροφίμων όπου θα έχουμε κόψει μια μύτη μικρή με το ψαλίδι να βγαίνει ένα ρευστό γλάσο που θα κάνουμε γραμμές, αλλά να μην είναι πολύ αραιό και “τρέχει”.

Αρχικά μπορούμε να κάνουμε τα σχέδια για να στεγνώσουν.

Βάζουμε γλάσο στην μπροστινή πλευρά εκεί που θα ακουμπήσει στον δίσκο μας και τη στηρίζουμε μεταξύ δύο ποτηριών ή ό,τι άλλο έχουμε. Συνεχίζουμε με την πλαϊνή πλευρά και την ακουμπάμε προσεχτικά.

Κάνουμε το ίδιο με όλες τις πλευρές, και μετά από λίγη ώρα συνεχίζουμε με την σκεπή.

Αφού έχουμε κολλήσει όλες τις πλευρές, ξεκινάμε να κάνουμε ό,τι σχέδια θέλουμε και να κολλάμε καραμελάκια, ζαχαρωτά, φαντασία να υπάρχει!


Σας δίνω τις διαστάσεις που έφτιαξα ώστε να προκύψουν δύο σπιτάκια με αυτή τη ζύμη. Το σχεδιάζετε σε χαρτί και κόβετε τα κομμάτια. 

Athina Panou
Written by Athina Panou

11 Comment responses

  1. Avatar
    December 30, 2012

    Και του χρόνου!!!Υπέροχα σπιτάκια!!<br />Μα δε μου λες αυτά είναι δυνατόν να τα χαλάσεις για να τα φας;;<br />Καλά να περάσετε εκεί που θα πάτε και να μεταφέρεις τα φιλιά μου ξέρεις εσύ που!!<br />Καλή Πρωτοχρονιά!!

    Reply

  2. Avatar
    December 30, 2012

    Χρόνια πολλά Αθηνά! Απόλαυσα την ατμόσφαιρα της συν-δημιουργίας κουραμπιέδων και μελομακάρονων! Να είσαστε καλά και του χρόνου με γέλια και χαρές!<br />Το σπιτάκι φαίνεται ότι έχει στατική επάρκεια με τόσο καλή αντιστήριξη! Και αισθητικά είναι πανέμορφο! <br />Πολύ κατατοπιστικές οδηγίες! <br />Ευτυχισμένο το 2013! Πολλά φιλιά!

    Reply

  3. Avatar
    December 30, 2012

    Και του χρόνου Αθηνά… είναι πανέμορφα!!! Φέτος, έχω κολλήσει με τα σπιτάκια!!! Κάνω παντού δώρα σπιτάκια και βασιλόπιτες χαχαχα!<br />Καλή Χρονιά σου εύχομαι, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και ό,τι επιθυμείς!<br />Και του χρόνου!

    Reply

  4. Avatar
    December 30, 2012

    τα βάζετε στο ψυγείο στο τέλος?

    Reply

  5. Avatar
    December 30, 2012

    @ekfrasi είναι μπισκότα οποτε δεν μπαίνουν ψυγείο.μπορείς να το τυλιξεις με διαφανη ζελατίνα κ μια κορδέλα κ να διατηρηθεί μια χαρά και δέκα μέρες άνετα!<br />Αθηνα

    Reply

  6. Avatar
    December 30, 2012

    Πολύ όμορφο και του χρόνου!<br />Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)

    Reply

  7. Avatar
    December 31, 2012

    Αμάμ αμάν! Αυτό είναι υπερπαραγωγή Αθηνούλα! Του χρόνου που θα εχω γίνει καλύτερη στη ζαχαροπλαστική, θα το τολμήσω!!! Πάντως σκίζει!!!<br />Καλή χρονιά με υγεία και τόσο όμορφες και χαρούμενες στιγμές σαν και αυτές που περάσατε φτιάχνοντας gingerbread σπιτακια!!!!

    Reply

  8. Avatar
    January 01, 2013

    Καλή χρονιά γεμάτη υγεία και πολύ γλύκα!! 🙂 φιλάκια!

    Reply

  9. Avatar

    Αθηνά, σου εύχομαι Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά, αγάπη και πολλή δημιουργικότητα!!!<br /><br />Το σπιτάκι, απλά υπέροχο!<br /><br />Το βιβλίο σου (που επέλεξα να χαρίσω φέτος ως δώρο σε πολύ αγαπημένο πρόσωπο), ένα θα σου πω μόνο. Το λάτρεψε!<br /><br />Πολλά φιλιά xxx

    Reply

  10. Avatar
    January 02, 2013

    Καλή και δημιουργική χρονιά χρυσοχέρα μου!! Τέλειο το σπιτάκι σου!! Πες μου ότι δεν το φάγατε?? Δε μπορώ να κρατήσω τους δικούς μου μακριά από το δικό μας!! Μία μικρή παράκληση … αν θες ενεργοποίησε τη παρακολούθηση του blog σου μέσω email. Θα με σώσεις!!

    Reply

  11. Avatar
    January 05, 2013

    Eύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!<br />Και φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!

    Reply

<