Open top menu
1ο Food Experience Graviera Naxos 2018

1ο Food Experience Graviera Naxos 2018

Πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να βρεθώ στο όμορφο νησί της Νάξου με αφορμή το 1ο Food Experience Graviera Naxos 2018 από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Μια ενέργεια για την ανάδειξη της Π.Ο.Π. γραβιέρας Νάξου που δεν μπορούσε να αφήσει παρά μόνο γευστικές εντυπώσεις!

Η πρώτη εντύπωση μπορώ να πω ήταν από τις καλύτερες, αφού μας περίμενε δίπλα στη θάλασσα, ένα τεράστιο τηγάνι με σπαγγέτι, τρούφα και φυσικά τριμμένη γραβιέρα Νάξου! Ο τρουφοκυνηγός και σεφ Χρήστος Πλεσιώτης ήρθε με πολλές τρούφες στις αποσκευές του για να απογειώσει τη μακαρονάδα σε συνδυασμό φυσικά με τη γραβιέρα!

Όσο απολαμβάναμε, μάθαμε ότι η γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.

Επιπλέον η Ε.Α.Σ. Νάξου παράγει ετησίως περίπου χίλιους (1.000) τόνους της φημισμένης γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π!

(Έλα πες, έτσι όπως βλέπεις τη μακαρονάδα, δε θα ήθελες κι εσύ??!!)

Το γευστικό ταξίδι συνεχίστηκε το πρώτο βράδυ στο κάστρο της Χώρας της Νάξου και το επόμενο πρωί στα διπλανά Κουφονήσια. Βέβαια αυτό κι αν ήταν ιδιαίτερη εμπειρία, αφού ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας και τα μποφόρ έδιναν και έπαιρναν! Φτάσαμε όμως μια χαρά στο Άνω Κουφονήσι και μετά από μια μικρή βόλτα, βρεθήκαμε σε μια γραφική ταβέρνα που μας περίμεναν ένα σωρό πιάτα!

Φυσικά όλα με γραβιέρα! Κλασική αξία το σαγανάκι ( πρέπει να το δοκιμάσεις σπίτι σου!), γιουβέτσι με τριμμένο κεφαλοτύρι Νάξου Π.Ο.Π., μπιφτέκια γεμιστά με γραβιέρα, μελιτζάνες παπουτσάκια με λιωμένη γραβιέρα…δεν πρόλαβα να τα βγάλω όλα φωτογραφία! Με το πού έρχονταν τα πιάτα, δεν μπορούσες εύκολα να αντισταθείς!

Το Κεφαλοτύρι Νάξου  επίσης είναι ένα τυρί σκληρό, κίτρινο, με πικάντικη, αλμυρή, αλλά ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα. Προσωπικά προτιμώ κάτι τέτοιο σε μακαρόνια ή σε ένα ογκρατέν, σε σχέση με ξένα τυριά.

Η επιστροφή στη Νάξο – πάλι με κύμα!- είχε σύντομη ξεκούραση και μετά μάντεψε…φαγητό! Το βράδυ το δείπνο ήταν σε όμορφο ξενοδοχείο όπου μας περίμενε μπουφές με… πίτσες όλες με γραβιέρα και κεφαλοτύρι Νάξου!

Νομίζαμε όλοι όσοι βρισκόμασταν εκεί ότι δεν θα μπορούσαμε να τις τιμήσουμε, εφόσον δεν είχαμε χωνέψει το πλούσιο μεσημεριανό γεύμα, αλλά όταν έχεις τέτοιες ιδιαίτερες χειροποίητες πίτσες, πώς να να μη δοκιμάσεις!

Σκεφτείτε το για τη δική σας βραδιά πίτσας! Δοκιμάστε γραβιέρα για ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα!

Η αναχώρηση από το νησί έκλεισε με γλυκό τρόπο! Πολλά ευχαριστώ στον κύριο Δημήτρη Καπούνη, πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου για το φίλεμα της επιστροφής (εννοείται και για την όλη φιλοξενία)! Φύγαμε με γραβιέρα, αλλά και το υπέροχο γλυκό του κουταλιού κερασάκι! Τέλειος συνδυασμός με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια. Η αλήθεια είναι ότι ανήκει στα αγαπημένα μου από τα παιδικά μου χρόνια!

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τη Νάξο, μην ξεχάσατε να δοκιμάσετε τη γραβιέρα, τοπικά πιάτα με γραβιέρα φυσικά, αλλά και το γλυκό κερασάκι θα έλεγα!

 

ΥΓ: Πολλά ευχαριστώ και στη δημοσιογράφο Ελένη Λαζάρου για την υπέροχη πρόσκληση!

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

<