Open top menu
Σοκολατένιος κορμός με παντεσπάνι

Σοκολατένιος κορμός με παντεσπάνι

Sokolatenios kormos

Αυτός ο σοκολατένιος κορμός παίρνει πάντα θέση στα γιορτινά τραπέζια μου και όλοι ενθουσιάζονται! Αφού έχει τελειώσει το φαγητό, σερβίρω τον καφέ και τα γλυκά! Βέβαια, έχω ήδη ενημερώσει τους καλεσμένους μου να κρατήσουν χώρο για τα γλυκά!!

Ο σοκολατένιος κορμός καταφθάνει στο τραπέζι, η σοκολάτα βγάζει τα αρώματά της, τα cupcakes έχουν τον δικό τους παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, τα μπισκότα συμπληρώνουν το σκηνικό, όπως και η αρωματική αφράτη βασιλόπιτα. Παράλληλα είχα και τη χαρά να εγκαινιάσω το πρωτοχρονιάτικό μου δώρο, μια καφετιέρα Nespresso από τα Public stores, οπότε και αρωματικοί εσπρέσο συνόδευσαν τα γλυκά!

Αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να βρείτε online υπέροχα δώρα από τo Public.gr! Είτε για εσάς, είτε για τους αγαπημένους σας!

Έτσι κι εμένα η καφετιέρα Nespresso πήρε θέση στην κουζίνα μου και μπορώ να απολαμβάνω τον καφέ μου. Για να είμαι ειλικρινής όμως, περισσότερο απολαμβάνω να καλώ φίλους για καφέ και γλυκό! Όλη αυτή η διαδικασία να ετοιμάσω τις συνταγές μου (ναι, προφανώς περιλαμβάνεται και το αναγκαστικό πλύσιμο των σκευών!) και να ασχοληθώ με τη διακόσμηση μου δίνει μεγάλη χαρά. Μετά χτυπάει το κουδούνι, καταφθάνουν οι φίλοι και αρχίζει η διαδικασία με τον καφέ μέχρι να καθίσουμε. Γέλια, συζητήσεις, όμορφες στιγμές που σε χαλαρώνουν!

Και εσείς αν θέλετε να απολαύσετε και τον σοκολατένιο κορμό, δεν έχετε παρά να δείτε τη συνταγή παρακάτω:

Υλικά για έναν σοκολατένιο κορμό(16-18 μερίδες)

Για το παντεσπάνι:

4 αυγά
50γρ. γάλα
50 γρ. αραβοσιτέλαιο
70 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
20 γρ. κακάο (αφού το ζυγίσετε, το κοσκινίζετε)
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Για τη μους σοκολάτας:

 

250 γρ. κουβερτούρα (55% τουλάχιστον)
200 γρ. γάλα (αγελαδινό ή φυτικό)
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.

2-3 κουταλιές μαρμελάδα τύπου κεράσι, βατόμουρο, φράουλα

Εκτέλεση:

Στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί 31*36εκ. και ανάβετε το φούρνο στους 160 βαθμούς C (αέρα).
Σε ένα μπολ ανακατεύετε με αυγοδάρτη τους κρόκους, τα 20γρ. καστανή ζάχαρη, το γάλα, το αραβοσιτέλαιο, το ξύσμα, το αλεύρι και το κακάο.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 50γρ. ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα.
Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύετε με σπάτουλα σιλικόνης με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω να ενσωματωθεί.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και «στρώνετε» απαλά με τη σπάτουλα. Ψήνετε 17-18’.
Βγάζετε από το φούρνο, τοποθετείτε κατευθείαν πάνω στο παντεσπάνι ένα κομμάτι λαδόκολλας (στο μέγεθός του), μια πετσέτα και ένα δεύτερο ταψάκι. Φορώντας τα γάντια (για να μην καείτε), αναποδογυρίζετε.
Αφαιρείτε σιγά σιγά τη λαδόκολλα στην οποία είχε ψηθεί. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της πετσέτας τυλίγετε σε ρολό και αφήνετε έτσι τυλιγμένο να κρυώσει. Παρακάτω θα δείτε ένα παράδειγμα από άλλο κορμό.

Όσο κρυώνει, ετοιμάζετε τη μους σοκολάτας.
Αρχικά τεμαχίζουμε με κοφτερό μαχαίρι την κουβερτούρα σε πολύ μικρά κομμάτια. Αν δεν την κόψουμε σε μικρά, δε θα λιώσει στη συνέχεια σωστά και θα μείνουν κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το γάλα και λίγο πριν αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε 1′ να απορροφήσει η κουβερτούρα τη θερμότητα και μετά ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης ή κατά προτίμηση με ραδβομπλέντερ γιατί ομογενοποιείται καλύτερα .
Αφήνουμε το μείγμα 20′ να πέσει η θερμοκρασία του λίγο. Αυτά τα λεπτά καλό είναι να βάλουμε το μπολ που θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο και τα χτυπητήρια(την κρέμα γάλακτος προφανώς την έχουμε ήδη ψυγείο). Βοηθάει στο να χτυπηθεί μετά καλύτερα.
Οπότε αφού περάσουν τα 20′ περίπου, βγάζουμε το μπολ, χτυπητήρια και κρέμα γάλακτος και χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή αλλά όχι να γίνει σφιχτή σαν σαντιγί! Περίπου να έχει υφή γιαουρτιού. Αν την κάνετε σφιχτή σαντιγί, τότε θα “κόψει” όταν τη ρίξετε μέσα στο υγρό μείγμα.
Τη ρίχνουμε στη σοκολατένια κρέμα που φτιάξαμε (γκανάς) και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα σιλικόνης από κάτω προς τα πάνω.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο να σφίξει ή κατάψυξη αν βιαζόμαστε.
Αφού δούμε ότι και το παντεσπάνι έχει κρυώσει και η μους έχει πήξει, τότε συναρμολογούμε.
Ανοίγουμε απαλά τον κορμό, αλείφουμε με τη μαρμελάδα και απλώνουμε κουταλιές μους σοκολάτας (περίπου 2/3 ποσότητα). Απλώνουμε ομοιόμορφα και μετά τυλίγουμε το ρολό. Το τοποθετούμε προσεχτικά με τη βοήθεια σπάτουλας στην πιατέλα που θα σερβίρουμε. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη μους.
Βάζουμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να σερβίρουμε, διακοσμούμε όπως μας αρέσει!
Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.