Open top menu
Νηστίσιμο κέικ με γάλα καρύδας/ Vegan coconut cake

Νηστίσιμο κέικ με γάλα καρύδας/ Vegan coconut cake

Αν αυτή η ανάρτηση ανέβει, το χρωστάω στον αδερφό μου και στις κεραίες του!! Και σε καμία περίπτωση σε γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με κόκκινο σηματάκι(!!) που ισχυρίζεται ότι μπορείς να πάρεις καρτο-ίντερνετ και να δουλεύει σε όλη την Ελλάδα!
Εντάξει, είμαι στους πρόποδες της Πίνδου, so what?! Στην πλατεία του χωριού υπάρχει free Wifi, (πολύ μπροστά ο δήμαρχος!), τι να κάνω, να πάρω το laptop και να πάω στα καφενεία??
Οπότε ό,τι προλάβω τώρα ανεβάζω και μετά έτσι όπως φαίνεται, όταν γυρίσω στην πόλη! Έφτιαξα λοιπόν νηστίσιμο κέικ, αλλά ήθελα να ξεφεύγει από το κλασικό με χυμό πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλο κτλ. Το οποίο βέβαια μια χαρά είναι, αλλά ήθελα μια διαφορετική γεύση αυτή τη φορά. Συν ότι είχα υποσχεθεί στην Santie να της βρω κι άλλη συνταγή vegan με γάλα καρύδας που μας αρέσει.
Διαβάζω λοιπόν, συνταγή από παλιότερο τεύχος του περιοδικού «Γλυκές ιστορίες» (ναι, το ξέρετε πια ότι είμαι φαν, θα με βαρεθείτε!) για κέικ με λάδι, χυμό πορτοκάλι και αμύγδαλο τριμμένο. Τι θα γίνει άραγε αν αντικαταστήσω τον χυμό με γάλα καρύδας, προσθέσω και φιστίκι αιγίνης και ινδοκάρυδο? Και μετά από πάνω φτιάξω κι ένα γλάσο με κουβερτούρα? Κι έγινε αυτό που φοβόμουν…δεν θέλω να το μοιραστώ!! Τα έχουμε ξαναπεί όμως, αυτά είναι γούστα, αλλά δεν χάνετε και τίποτα να το δοκιμάσετε μια φορά! Το λέω επειδή γενικότερα δεν με τρελαίνουν τα κέικ, οπότε αν κάποιο μου κάνει κλικ θα του βγάλω το καπέλο!
 
Η υφή του είναι επίσης σαν να τρως αμυγδαλωτό. Αφήστε που είναι και πανεύκολο. Τελικά έχει αρχίσει και μ’αρέσει και το ρούμι στα γλυκά, δίνει ένα ξεχωριστό «κλικ»! Η αρχική συνταγή είχε περισσότερο βέβαια, αλλά αν δεν το έχετε συνηθίσει τόσο έντονο, θα νομίζετε ότι θα σας πιάσουν σε αλκοτέστ!
Επίσης να σημειώσω ότι έφιαξα ένα μικρό σε τσέρκι 18εκ. και 6 μαφινς. Το γλάσο σοκολάτας σκέπασε το κέικ και δεν πρόλαβαν τα μάφινς να φωτογραφηθούν με σοκολάτα! Έπρεπε να το πακετάρω για το ταξίδι! Και τώρα κλείνω με ευχές!!
Σας εύχομαι να περάσετε ένα πανέμορφο Πάσχα όπου κι αν είστε!
Υλικά:
230γρ. γάλα καρύδας
200γρ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη, ό,τι θέλετε)
20γρ. ρούμι ή κονιάκ
230γρ. ζάχαρη άχνη
300γρ. αλεύρι
1κ.γ. μπέικιν
60γρ. φιστίκι αιγίνης τριμμένο σε σκόνη
90γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
40γρ. ινδοκάρυδο
Υλικά για γλάσο:
70γρ. κουβερτούρα (53%)
40γρ. γάλα καρύδας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το γάλα, το λάδι, το ρούμι και την άχνη με έναν αυγοδάρτη για να λιώσει η άχνη.
Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υγρά. Ομογενοποιούμε (δεν ανακατεύουμε πολλή ώρα) και μοιράζουμε σε θήκες για μάφινς ή σε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 24 εκ.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς(αέρα) αν έχουμε μάφινς για 20’ περίπου ή στους 170βαθμούς(αέρα) αν έχουμε μια φόρμα για 30’ περίπου.
Γλάσο:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί. Μόλις λιώσει την αφήνουμε λίγο στην άκρη και ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα καρύδας λίγο, για να μην το ρίξουμε κρύο στην κουβερτούρα και γίνει πέτρα! Το ρίχνουμε χλιαρό, ανακατεύουμε γρήγορα, θα δούμε το γλάσο να σφίγγει λίγο(εννοώ δεν θα είναι τελείως ρευστό!) και μετά από λίγο το ρίχνουμε πάνω στο κέικ μας.
Παρατηρήσεις:
– Η θερμοκρασία ψησίματος βέβαια είναι σχετική. Ο καθένας γνωρίζει καλύτερα το φούρνο του. Εγώ είδα ότι είναι καλύτερα σε αυτές τις θερμοκρασίες.
– Πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε και περισσότερο φιστίκι αιγίνης, θα γίνει ακόμα πιο ωραίο, όπως επίσης και ινδοκάρυδο.
– Το ρούμι ήταν περισσότερο στην αρχική συνταγή, αλλά αν δεν το έχετε συνηθίσει θα σας ξενίσει, οπότε γι’ αυτό το μείωσα. Μου άρεσε όμως πολύ με το συνδυασμό της καρύδας.
– Αν η κουβερτούρα έχει ποσοστό κακάου κάτω από 53%, αυξάνουμε λίγο τα γραμμάρια(περίπου 20γρ. περισσότερο)
– Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο, μπορείτε και κάποιο άλλο λάδι, απλά ήθελα να έχω πιο έντονη τη γεύση της καρύδας και έβαλα ένα ήπιο φυτικό έλαιο.
Athina Panou
Written by Athina Panou

19 Comment responses

  1. Avatar
    April 21, 2011

    Ήρθα να σου αφήνω ένα μεγάλο φιλί και να σε ευχαριστώ την βοήθεια σου, γιατί είσαι καθε μέρα στο σπίτι μου και κάνω και τις συνταγές σου με πολύ αγαπή.<br /><br />Φιλιά πολλά και Καλό Πάσχα, φιλενάδα!

    Reply

  2. Avatar
    April 22, 2011

    Καταπληκτικό το κείκ!!! Θα το δοκιμάσω αμέσως μόλις αγοράσω γάλα καρύδας!!! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

    Reply

  3. Avatar
    April 22, 2011

    Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)

    Reply

  4. Avatar
    April 22, 2011

    Α ρε Αθηνούλα με τις καρύδες σου και όλα σου τα καλά!<br />Καλή Ανάσταση!

    Reply

  5. Avatar
    April 23, 2011

    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

    Reply

  6. Avatar
    April 23, 2011

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Κ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ;Αρετη.

    Reply

  7. Avatar
    April 23, 2011

    Καλή Ανάσταση στις καρδιές και στο Πνεύμα μας! Υγεία κι ευτυχία!

    Reply

  8. Avatar
    April 25, 2011

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!<br />Καλά που δεν αγόρασα αυτή την περίεργη σύνδεση γιατί θα πήγαινε χαμένη εκεί που ήμουν κι εγώ!!<br />Πολλά φιλάκια

    Reply

  9. Avatar
    April 26, 2011

    Χρονια Πολλα!<br />Νηστισιμα…αλλα και νοστισιμα!! Τελεια χρωματα επισης!

    Reply

  10. Avatar
    April 27, 2011

    Καλημέρα Αθηνούλα, χρόνια πολλά.<br />Το έλαβα το πακέτο μου, σε ευχαριστώ πολύ.<br />Το ρούμι ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ μετά από ένα γλυκό του Παρλιάρου με ταχίνι – σοκολάτα – ρούμι… κόλαση!!!!<br />Παρλιάρος addicted!!!!<br />Φιλάκια

    Reply

  11. Avatar
    April 27, 2011

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!<br />ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!<br />ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥ/ΣΕΩΣ ΜΟΥ http://elefterifoni.blogspot.com/<br />ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ.<br />ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    Reply

  12. Avatar
    May 01, 2011

    Αρετή το γάλα καρύδας υπάρχει και σε απλά σούπερ μάρκετ(εννοώ όχι μόνο σε καταστήματα με βιολογικά) και συνήθως είναι μια μάρκα σε μωβ συσκευασία!

    Reply

  13. Avatar
    May 06, 2011

    Γειά σου Αθηνά! Ανακάλυψα το blog σου μόλις χθές!!<br />Πολλά πολλά συγχαρητήρια!<br />Χαίρομαι που βρήκα κάποιον που να ενδιαφέρεται για συνταγές απλές,δημιουργικές(καιχωρίς αυγά,βούτυρα κτλ που κ που..)<br />Το κέικ καρύδας φαίνεται θεικό!<br />Θέλω να το φτιάξω πολύ σύντομα γιατί έχουμε αρχίσει τα πικ νικ λόγω καιρού και φαίνεται ιδανικό..!! <br />Τι εννοείς όμως όταν λές..<br />&quot;Κι

    Reply

  14. Avatar
    May 06, 2011

    Γεια σου Αλεξία!!Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκ!Σ&#39; ευχαριστώ!<br />Αυτό που λέω είναι ότι εγώ το βρίσκω τέλειο το συγκεκριμένο και ειδικά επειδή δεν μου αρέσουν τα κλασικά κέικ, ενώ αυτό είναι διαφορετικό(είναι μαλακό σαν μάρσιπαν και έχει γκουρμέ γεύση θα έλεγα!αλλά με τη σοκολάτα από πάνω ε?!)<br />λεω λοιπόν ότι &quot;αυτά είναι γούστα&quot; γιατί δεν μ αρέσει να γράφω στο μπλογκ

    Reply

  15. Avatar
    June 03, 2011

    Hi Athina, I just saw this on tastespotting 🙂 Great. They look so tasty too!

    Reply

  16. Avatar
    June 13, 2011

    πολύ νόστιμη ιδέα!!! το έφτιαξα μόνο με καρύδα και μου άρεσε πολύ!!!

    Reply

  17. Avatar
    June 19, 2011

    Thanks Liz!!<br />Peps χαίρομαι που σου άρεσε!!Αφού σου αρέσει η καρύδα ταιριάζουν τα γούστα μας!!

    Reply

  18. Avatar
    August 12, 2011

    Αχ, και ένα ωραίο κέικ για τις ημέρες της νηστείας που με πιάνει λύσσα για γλυκό. Πάντως φαίνεται ωραίο και φουσκωτό. Ελπίζω να μου πετύχει και μένα όπως φαίνεται στη φωτογραφία. <br />Κάντε μια βόλτα από το blog μου &quot;γλυκές και αλμυρές γεύσεις&quot; ση δειύθυνση polyfreelance.blogspot.com

    Reply

  19. Avatar
    January 23, 2013

    Tips to a flat stomach<br />———————————-<br />5 Tips to a flat stomach<br />Stop making these 5 Major mistakes and you will finally lose your stubborn belly fat<br />There are long lasting ways to get the amazing middle you crave. These genius tips<br />Will help you shed inches and pounds, banish the bloat, And feel even more gorgeous.<br />we have very best advice for

    Reply

<