Open top menu
Κέικ χωρίς γλουτένη και με ζάχαρη καρύδας

Κέικ χωρίς γλουτένη και με ζάχαρη καρύδας

Ήθελα καιρό να φτιάξω ένα κέικ με αλεύρι χωρίς γλουτένη, όχι γιατί έχω κάποιο θέμα, αλλά γιατί σίγουρα μ’ αρέσει να πειραματίζομαι καθώς και να δώσω ιδέες σε όσους όντως ψάχνουν τέτοιες συνταγές. Με τον ανανά και τη ζάχαρη καρύδας λοιπόν βγήκε πολύ καλό! Ψήνοντας μάλιστα σε δύο μικρά ταψάκια και διακοσμώντας με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και κρέμα μασκαρπόνε, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!

 

Υλικά για 2 ταψάκια διαμέτρου 18εκ.:

330γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη που φουσκώνει μόνο του (Μύλοι Αγ.Γεωργίου)
50γρ. ινδοκάρυδο
40γρ. καρύδια τριμμένα
1 κ.γλ. κανέλα
1/ 2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
110γρ. ζάχαρη καρύδας
250γρ. ανανάς φρέσκος
110γρ. μπανάνα ώριμη(αφού βγάλετε τη φλούδα!)
150γρ. γιαούρτι καρύδας
3 αυγά
50γρ. αραβοσιτέλαιο
Εκτέλεση: Βάζουμε στα δύο ταψάκια λαδόκολλα και ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα.
Αρχικά πολτοποιούμε τον ανανά σε μπλέντερ (όχι να γίνει υγρό εντελώς, αλλά με κομματάκια) και τη μπανάνα ξεχωριστά με ένα πιρούνι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα (δεν χρειάζεται μίξερ). Προσθέτουμε το γιαούρτι καρύδας, το λάδι και τα φρούτα. Ανακατεύουμε τόσο όσο να αναμειχθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ινδοκάρυδο, καρύδια, κανέλα, μοσχοκάρυδο) και αναμειγνύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά. (Μετά τα 40 λεπτά κατέβασα τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς. Στα 60 λεπτά έβαλα οδοντογλυφίδα να τσεκάρω και υπήρχε ελάχιστη υγρασία οπότε και τα έβγαλα έξω. Ούτως η άλλως από τη στιγμή που έχει αυτά τα φρούτα δεν θα βγει εντελώς στεγνό).

Για την κρέμα:

250 γρ. μασκαρπόνε

250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)

Χτυπάμε το μασκαρπόνε στο μίξερ ρίχνοντας σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος για να αφρατέψει.

Ενώνουμε τα δύο κέικ – αφού έχουν κρυώσει καλά – με μαρμελάδα βατόμουρο χωρίς ζάχαρη (εννοείται βάζετε ό,τι θέλετε, αλλά οι τύπου βατόμουρο, κεράσι, μύρτιλο, δαμάσκηνο κτλ. ταιριάζουν αρκετά) και την κρέμα.

Γενικά κάθε μάρκα αλεύρι χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει διαφορετικές ιδιότητες, οπότε ίσως αν βρείτε κάτι άλλο να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Athina Panou
Written by Athina Panou

Δεν υπάρχουν σχόλια, ακόμη.

Κάνε εσύ το πρώτο σχόλιο!

<

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.